Фонд гарантування посилив правила продажу активів ліквідованих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування посилив правила продажу активів ліквідованих банків

Кредит&Депозит
459
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб встановлено обов’язковий обсяг і граничні терміни оприлюднення інформації про виставлені на продаж активи ліквідованих банків.
Про це повідомляється на сайті фонду з посиланням на його Положення з організації продажу активів (майна) ліквідованих банків.
Згідно з документом, інформація про об’єкт продажу повинна бути оприлюднена на сайтах фонду і ліквідованого банку, а також в друкованих ЗМІ протягом п’яти робочих днів після затвердження умов продажу.
У складі цієї інформації повинні бути стислі дані по об’єктах продажу у вигляді публічних паспортів активів і паспортів торгів. Публічний паспорт активу являє собою інформацію про актив для залучення якомога більшої кількості потенційних покупців, паспорт торгів містить відомості про проведення торгів.
«Інструментарій, зазначений в Положенні, є об’єктивним продовженням напрацювань 2014-2015 років. Йдеться про формування ефективного ринку проблемних активів, створенні системи електронних торгів, а також розкриття інформації про виставлені на реалізацію активах. Останні зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів» вимагають посилення уваги до розкриття відповідної інформації і контролю за процесом продажу», – прокоментував рішення фонду його директор-розпорядник Костянтин Ворушилін.
За його словами, розширення обсягу оприлюднення інформації дозволить забезпечити прозорість процесу і підвищить його ефективність, сприятиме залученню максимальної кількості потенційних покупців і забезпечить реалізацію активів неплатоспроможних банків за найвищою ціною.
Нагадаємо, в процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів. З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 5 фінустанов, з урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного «Родовід Банку».
За два роки Фонд гарантування виплатив вкладникам неплатоспроможних банків понад 59 млрд грн відшкодування за вкладами і отримав понад 50,5 млрд грн запозичень в грошовому вираженні.
Національний банк України розраховує, що в 2016 році Фонд гарантування не потребуватиме додаткових коштів від держави і забезпечить виплати вкладникам за рахунок наявних коштів, а також за рахунок продажу активів неплатоспроможних банків.
В кінці березня Фонд гарантування повідомив, що розраховує в поточному році виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 млрд грн, або вдвічі більше, ніж офіційно зафіксовано в планах.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас