Україна до кінця 2015/2016 МР може експортувати 6 млн тонн зерна, – президент УЗА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна до кінця 2015/2016 МР може експортувати 6 млн тонн зерна, – президент УЗА

Аграрний ринок
385
Українська зернова асоціація (УЗА) прогнозує експорт зерна з України у 2015/2016 маркетинговому році (МР, липень-червень) на рівні 36 млн тонн.
“Близько 36 млн тонн – це те, що реально можна зробити. Вийде це чи ні – це питання. Попит зараз не дуже активний, в тому числі й на кукурудзу”, – сказав президент УЗА Володимир Клименко.
За його словами, зараз в Україні багато компаній зацікавлені в розширенні портових потужностей: Soufflet, ADM, Cargill, Allseeds, “Укрлендфармінг”, що свідчить про перспективність експортного напряму.
В. Клименко додав, що 5 квітня відбудеться міжвідомча група щодо зерна за участю представників Мінагропроду. Держпродспоживслужби, “Укрзалізниці”, агровиробників і трейдерів, в ході якої має вирішитися питання формування експортних партій зерна різних класів на елеваторах.
“Ці зміни потрібні, щоб дозволити портовим елеваторам ефективно працювати і виконувати якісно контракти. Прискориться приймання в порту відвантаження на корабель”, – повідомив В. Клименко.
Він уточнив, що питання змішування зерна на портових елеваторах підтримали практично всі учасники ринку. На стадії обговорення залишається питання змішування зерна різних класів на лінійних елеваторах.
“Щодо портових елеваторів у нас немає питань, щодо лінійних елеваторів ми кілька людей не переконали. Ми хочемо прописати, що змішувати на лінійних елеваторах можна тільки те зерно, власником якого ти є”, – сказав президент УЗА.
Як повідомлялося, Україна з початку 2015/2016 маркетингового року (МР, липень-червень) експортувала близько 30 млн тонн зернових. Мінагропрод прогнозує експорт зерна у 2015/2016 МР на рівні 37 млн тонн.
Європейська бізнес асоціація звернулася до Мінагропроду з проханням підтримати зміни до Інструкції з обліку зерна і стандартів на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, ріпак, сою, якими передбачено дозвіл на формування експортних партій зерна різних класів на елеваторах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас