Доходи інвестбанків падають через несприятливе ринкове середовище, зниження активності клієнтів, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи інвестбанків падають через несприятливе ринкове середовище, зниження активності клієнтів, - FT

Фондовий ринок
162
Доходи світових інвестбанків від трейдингових операцій різко скоротилися в першому кварталі 2016 року, що може привести до нових скорочень робочих місць, а також дивідендних виплат в секторі, пише газета Financial Times.
Зниження доходів інвестбанків від торгівлі акціями, облігаціями, валютами, сировиною та іншими інструментами пов’язано як з ослабленням активності клієнтів в умовах уповільнення економічного підйому в Китаї та падіння цін на нафту, так і складним ринковим середовищем.
За оцінками експертів, опитаних FT, чотири найбільших інвестбанку Європи – Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS і Barclays скоротили виручку від торговельних операцій в середньому на 25% в січні-березні поточного року.
Найгірші результати серед європейських інвестбанків, як очікується, показав Credit Suisse, трейдингова виручка якого в минулому кварталі впав на 34%. UBS, за оцінками експертів, зменшив прибуток на 26%, Deutsche Bank – на 24%, Barclays – на 13%.
Зниження виручки від торгових операцій матиме серйозні наслідки для європейських фінінститутів, яким як і раніше необхідно збільшувати капітал, щоб привести його у відповідність з новими регулятивними вимогами, зазначає банківський аналітик Nomura Джон Піс.
“Скорочення торговельних доходів відстрочить повернення до нормальної виплати дивідендів в слабких банках і обмежить дивідендні виплати в більш сильних фінкомпаній”, – вважає він.
Дохід від торгових операцій особливо важливий для європейських фінінститутів, оскільки на його частку припадає три чверті виручки інвестбанків.
Середнє скорочення виручки від трейдингових операцій п’яти найбільших інвестбанків США – Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup і Bank of America – також склало близько 25% в першому кварталі, прогнозують аналітики.
За їхніми оцінками, Goldman Sachs скоротив виручку на 48%, Morgan Stanley – на 56%.
У минулому американські інвестбанки мали можливість компенсувати слабкі результати від трейдингових операцій високими доходами від інвестиційно-банківської діяльності, включаючи супровід угод по злиттю і поглинанню, розміщень акцій і облігацій і т.і. Однак в 2016 році в цій сфері спостерігається затишшя, і глави деяких з інвестбанків уже попередили інвесторів, що варто чекати поганих новин.
Так, головний фінансовий директор Citi Джон Герспач заявив, що виручка банку від трейдингових операцій в першому кварталі скоротиться на 15%, а дохід від інвестиційно-банківської діяльності зменшиться на 25%.
JPMorgan в лютому цього року повідомив, що комісійні, одержувані ним від інвестиційно-банківських операцій, знизилися на 25%, а Morgan Stanley попередив, що календар запланованих на першу половину року розміщень акцій і облігацій є “надзвичайно спокійним”.
“Зовнішнє середовище є реальною проблемою, – заявив головний фінансовий директор Morgan Stanley Джонатан Прузан. – Ми не можемо тримати під контролем те, що відбувається на ринках, але ми можемо контролювати такі речі, як наприклад, наші витрати, або кількість співробітників”.
Morgan Stanley в минулому році оголосив про скорочення 1,2 тис. робочих місць, зазначивши зростаючий тиск на операції в сфері торгівлі активами з фіксованим доходом, валютами і сировинними товарами (FICC).
Credit Suisse раніше в цьому місяці повідомив, що скоротить розмір інвестпідрозділу, зменшивши обсяг активів під управлінням і звільнивши близько 2 тис. співробітників.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас