Ринок імпортних автомобілів ожив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок імпортних автомобілів ожив

Технології&Авто
845
У січні 2016 року в Україну приїхало на 12% більше імпортних автомобілів, аніж роком раніше, повідомили в галузевій асоціації Укравтопром.
Загалом за перший місяць цього року було імпортовано близько 5 тис. автомобілів на загальну суму більше $75 млн. Найбільше завезли легкових автомобілів – 3,6 тис машин, що на 14% більше, ніж у січні минулого року.
Вартість цих машин становить $62,2 млн. Найбільші країни-виробники – Японія (720), Німеччина (525), Іспанія (360), Франція (358) і США (334). Січневий імпорт комерційних автомобілів збільшився на 7% порівняно з січнем 2015 року і склав $12,7 млн. Близько 90% цих автомобілів були доставлені з Євросоюзу.
На думку директора департаменту маркетингу асоціації Укравтопром Георгія Овсянникова, зростання імпорту автомобілів пов’язане з активізацією торгівлі на первинному автомобільному ринку і зменшенням складських запасів. “У зв’язку з тим, що в минулому році ринок демонстрував найгірші показники з 2000 року, оператори максимально скоротили товарні залишки на складах”, – пояснює Овсянніков. Тому збільшення кількості авто, найпевніше, пов’язане з поповненням запасів на тлі активізації торгівлі на первинному ринку автомобілів.
Старший аналітик ІК Арт Капітал Олексій Андрейченко пояснює, що зараз 90% покупців віддають перевагу імпортним автомобілям. За його словами, зараз дуже низький попит на вітчизняні автомобілі типу ЗАЗ через те, що за якістю вітчизняні автомобілі поступаються іномаркам. “Поточне відновлення ринку мало допомагає нашим українським виробникам”, – каже Андрейченко.
“Зростання імпорту автомобілів – це показник того, що не все так погано в економіці”, – додає Овсянніков. За його словами, збільшення імпорту без збільшення валютних надходжень від експорту призводить до додаткового тиску на національну грошову одиницю.
Експорт автомобілів українського виробництва залишається вкрай низьким. За даними асоціації, в першому місяці поточного року було поставлено 34 автомобіля, що виявилося в 5 разів менше від показників січня 2015 року. “Раніше українські автомобілі продавалися переважно в Росію, – пояснює генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. – Сьогодні ж там практикується політика жорсткого і системного державного протекціонізму, спрямована на розвиток власного автопрому».
Вадим Макеєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас