Зміна прокурора: чим запам’ятався Віктор Шокін на цій посаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна прокурора: чим запам’ятався Віктор Шокін на цій посаді

Казна та Політика
415
Генерального прокурора Віктора Шокіна відправили у відставку. За його звільнення проголосували 289 народних депутатів, задовольнивши його прохання про складання повноважень, датоване 19 лютого.
Віктор Шокін очолив Генеральну прокуратуру 11 лютого 2015-го і пробув на цій посаді трохи більше як рік. Його попередник Віталій Ярема пропрацював 10 місяців, Олег Махніцький – у статусі в. о. – 4 місяці. Останній перед зміною влади в Україні генеральний прокурор – Віктор Пшонка – обіймав цю посаду чотири роки.
«Моя думка – Генеральну прокуратуру переформатувати неможливо. Хай хто прийде – прізвище генпрокурора збігається з прізвищем президента», – каже народний депутат Віктор Чумак. Сам Шокін дав зрозуміти, що не збирається продовжувати кар’єру у правоохоронних органах – він іде на пенсію. Обов’язки глави відомства тепер виконує його перший заступник Юрій Севрук.
За кілька годин до відставки Віктор Шокін прийняв одне з найрезонансніших за свою каденцію кадрових рішень, звільнивши з посади свого заступника – прокурора Одеської області, представника грузинської команди реформаторів Давида Сакварелідзе. Формальні причини звільнення – скасування посади й порушення етичних норм, участь у протестах під парламентом із вимогою звільнити безпосереднього начальника – Шокіна.
«Нібито, це політична акція, і я не мав права в ній брати участь, тому що це суперечить Кодексу етики. Я був одним з авторів Кодексу етики у Грузії, я прекрасно розумію європейські стандарти, – запевняє Сакварелідзе. – До Кодексу етики прокуратури не входить корупція, не входить «кришування» своїх керівників справ «діамантових прокурорів», не входить терор і шантаж своїх підлеглих, і не входить бездіяльність».
Серед реальних причин відставки він називає резонансні справи, якими займалася одеська гілка прокуратури – «Будинок Прийомів», ОПЗ, контрабандні потоки. «Зачистка людей, які розгойдували систему», – резюмує Чумак. Представникам Грузії, втім, нерідко закидають відсутність виразних реформ, захоплення самопіаром і те, що в межах боротьби за владу вони не гребували компроматом на колег.
Претензії, що висувають до Генпрокуратури часів Віктора Шокіна – каскад корупційних скандалів, брак видимого прогресу в резонансних справах, зокрема – у справі про побиття активістів Євромайдану; протистояння з НАБУ, а також внутрішні чвари, які стали публічними.
До того ж, Генпрокуратура не змогла надати міжнародним агентствам достатньо переконливий пакет доказів проти представників колишньої влади в Україні, що призвело до закриття низки справ проти них у міжнародних інстанціях.
Чи впливає персона генерального прокурора на бізнес або є певною абстрактною величиною?
Бізнесмени, опитані Forbes – навіть ті з них, хто заперечував факт такого впливу, – втім, були добре обізнані щодо поточного статусу глави Генеральної прокуратури, і навіть щодо кількості голосів, відданих за його відставку, що слугує непрямою відповіддю на поставлене запитання.
«Прямого впливу як такого немає, – пояснює Кшиштоф Сідлецький, президент ЄБА, голова Astellas Pharma Europe. – Але для бізнесового клімату дуже важливо, щоб такого рівня позиція була стабільною, передбачуваною і відповідала очікуванням. Тобто це призначення впливає на передбачуваність роботи у країні».
Глава Eavex Capital Юрій Яковенко зазначає, що від особистості й позиції генпрокурора залежить взагалі глобальне ставлення до законності у країні, оскільки той задає вектор розвитку правоохоронних органів. «На кожного нового [главу відомства] покладали великі надії, і дійсно, спочатку кожен із них щось позитивне демонстрував суспільству», – нагадує Яковенко, водночас підкреслюючи, що в кожного з трьох постмайданівських генеральних прокурорів сформовано величезний розрив між очікуваннями й реальними результатами їхньої роботи. «Особливо погано, що щоразу вони методично вбивають надію суспільства на зміну системи», – резюмує він.
Віталій Кравченко, Андрій Леденьов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас