За два останні роки бомжів у країні стало приблизно на 20% більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За два останні роки бомжів у країні стало приблизно на 20% більше

Казна та Політика
2457
4 квітня стане чорним днем для українських безхатченків. Вони більше не зможуть реєструватися (прописуватися) в центрах соцобслуговування та соцзахисту, якщо там їх не забезпечать ліжко-місцем.
Цього вимагає стаття закону про розширення повноважень місцевих органів влади. У центрах соцзахисту кажуть, що вони будуть змушені припинити реєстрацію бездомних зовсім, оскільки можливості надати їм спальні місця у них немає. Це означає, що бездомні люди можуть позбутися належних їм за законом виплат: соціальної допомоги або пенсії.
Погіршує ситуацію й те, що, за підрахунками волонтерів, за два останні роки бомжів в країні стало приблизно на 20% більше через війну на Донбасі й анексію Криму. Зараз, за даними Мінсоцполітки, в країні налічується близько 30 тисяч бездомних, але це лише ті, хто звернувся за допомогою. В реальності ж, за оцінками експертів, таких — близько 200 тисяч. І стане ще більше.
ДОПОМОГА. Держава намагається допомагати бездомним — але тільки тим, хто звернувся за допомогою. Таких зовсім мало — приблизно 1 з 8, визнає влада. В офіційній відповіді Мінсоцполітики нам повідомили, що за 2015 рік вони обслужили 25,8 тис. бездомних: допомагали у відновленні документів, пошуку роботи, місця тимчасового проживання і харчування. Але тільки за останній рік кількість людей, що потребують допомоги, зросла в рази. Так, в Одеській області кількість бомжів збільшилася в 2,6 рази, майже до 8000 осіб (докладніше див. інфографіку).
Побільшало звернень у центри соцобслуговування також у прифронтових Дніпропетровській та Харківській областях. Соціологи пояснюють ці сплески міграцією бездомних з Донбасу та Криму, де людей позбавили будь-яких можливостей виживати, а також кризою: все більше людей, особливо в сільській місцевості, втративши постійне місце роботи, змушені поневірятися по країні, після чого осідають у містах.
За словами президента об’єднання громадян “Народна допомога” Івана Ковалишина, зараз в країні налічується 175-200 тис. бездомних. “У зв’язку з війною лише в Києві за два роки бездомних стало більше на 20%, і тепер їх понад 20 тисяч, — говорить президент Всеукраїнського благодійного фонду “Соціальне партнерство” Олена Поліщук і додає: — Закон (про розширення повноважень місцевих органів влади. — Авт.) лише погіршить ситуацію, адже багато людей не зможуть отримати тимчасову прописку. Це означає, що вони автоматично втратять соціальні виплати, можливість працевлаштуватися або отримати безкоштовну медичну допомогу, а відповідно і змінити своє життя на краще”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас