Британські детективи, що розслідують крадіжку $1 млрд з трьох банків Молдови, підтвердили факти шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські детективи, що розслідують крадіжку $1 млрд з трьох банків Молдови, підтвердили факти шахрайства

Кримінал
656
Детективне агентство Kroll (Великобританія), що розслідує виведення з молдавських Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank приблизно $ 1 млрд, підтвердило висновок Національного банку Молдавії (НБМ) про те, що угоди в трьох банках “проводилися в рамках координованого шахрайства”, повідомило “Інтерфаксу “ високопоставлене джерело в НБМ.
“У представленому нам (першому – ред.) звіті підтверджується участь бізнесмена Ілана Шора, його компаній і осіб, пов’язаних з ним, в цьому шахрайстві. Так звана «група Шора» мала відношення до покупки акцій в трьох банках в 2012-2014 роках. Вона також мала відношення до надання кредитів на користь взаємопов’язаних компаній без подальшого їх повернення “, – сказало джерело.
За словами джерела, на даному етапі розслідування агентство Kroll виявило й визначило ряд угод на загальну суму $ 350 млн, що мають безпосереднє відношення до шахрайства в трьох банках, які в даний час ліквідуються.
“Кредитні ресурси з банків Молдови виводилися за допомогою мережі фірм і рахунків в банках Латвії, Естонії, Росії, Кіпру та інших країн”, – сказав співробітник НБМ, додавши, що, крім бізнесмена Шора, в країні є і інші люди, які отримали вигоду в результаті шахрайства в трьох банках.
Джерело відзначило, що детективи проаналізували безліч документів, які їм вдалося отримати завдяки підтримці центральних банків інших країн. “Ці документи ляжуть в основу доказів наявності шахрайства, що призвело до банкрутства трьох банків”, – підсумував він.
Раніше повідомлялося, що влада Молдови розслідує понад 10 кримінальних справ за фактом виведення з Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank $ 1 млрд. У шахрайстві з кредитами банків підозрюється їх акціонер, один з найбагатших людей республіки І.Шор. Розслідування цієї справи отримало великий суспільний резонанс і виявило численні факти корупції в банківській сфері.
В ході міжнародного тендеру восени 2015 року НБМ вибрав консорціум компаній Kroll і Steptoe & Johnson LLP для пошуку і повернення вкрадених з банків грошей. Вибрати цей консорціум уряду Молдавії рекомендували зовнішні партнери, зокрема, Всесвітній банк і Міжнародний валютний фонд. Kroll спеціалізується на аудиті, а Steptoe & Johnson – на юридичних послугах, які знадобляться для процедури повернення виведених за кордон грошей.
З метою недопущення фінансового колапсу і обвалення банківської системи Молдови НБМ в 2015 році під гарантію держави видав трьом проблемним банкам 14,2 млрд леїв. За допомогою цих грошей були погашені депозити населення в цих банках, а також вклади юросіб, більшість з яких є державними структурами, включаючи казначейство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас