Вчені успішно застосували технологію для повного очищення інфікованих імунних клітин людини від генів ВІЛ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені успішно застосували технологію для повного очищення інфікованих імунних клітин людини від генів ВІЛ

Технології&Авто
1272
Зайве говорити, наскільки лякаючою за масштабами є ситуація з ВІЛ-інфекцією. Найсвітліші уми людства в області генетики шукають ефективний спосіб перемогти вірус, і можна не сумніватися, що рано чи пізно ця мета буде досягнута. Зовсім недавно був зроблений черговий важливий крок на шляху до вирішення цієї глобальної проблеми. Використовуючи методи генної інженерії, засновані на системі CRISPR / Cas9, про яку ми вже якось писали, вчені Темпльського університету повністю очистили інфіковану клітину від генів ВІЛ. Наукова стаття з результатами дослідження опублікована в журналі Scientific Reports, короткий зміст переказує ScienceAlert.
Для тих, хто вперше чує про CRISPR / Cas9, нагадуємо, це свого роду останнє слово в генній інженерії. Не вдаючись в подробиці, це інструмент, який дозволяє вченим зосередитися на конкретному гені для зміни його функціональності шляхом видалення і вставки відповідних частин ДНК. Прийнято вважати, що в майбутньому підходи, засновані на системах CRISPR-Cas, будуть застосовувати в медицині для лікування спадкових захворювань.
Варто відзначити, що команда генетика Кемел Кхала (провідний автор дослідження – прим.ред.) Вже показувала ефективність CRISPR / Cas9 в частині виявлення, а потім подальшого видалення, який проник в хромосоми клітин генома вірусу за характерними довгим кінцевим послідовностям. У своїй новій роботі команда вчених використовувала CRISPR / Cas9 для видалення ВІЛ із заражених Т-лімфоцитів, показавши, що система дозволяє не тільки повністю очищати інфіковані клітини від генів ВІЛ, але й перешкоджає повторному зараженню.
Як завжди в таких випадках, технологіям належить пройти досить довгий і тернистий шлях, щоб надати людству щось більше, ніж можливість експериментування з людськими клітинами в чашці Петрі. Разом з тим, як то кажуть «Рим не за один день побудували».
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас