У Toyota знайшли спосіб побороти замерзання акумуляторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Toyota знайшли спосіб побороти замерзання акумуляторів

Технології&Авто
692
Акумулятори є одним з найслабших місць сучасних смартфонів. Камери можуть видавати якісну картинку практично в будь-яких умовах, потужності процесорів вистачає на плавну роботу будь-яких додатків і високий рівень графіки в іграх, але для більшості телефонів межею можливостей є день роботи від одного заряду.
Ситуація ускладнюється взимку, коли на морозі відсотки заряду тануть, як сніг під яскравим сонцем. Дослідники компанії Toyota знайшли спосіб видалити рідкий компонент електроліту в літій-іонних батареях.
Отриманий ними прототип має ту ж щільність енергії, що і традиційні літій-іонні батареї, але може зберігати працездатність в набагато ширшому діапазоні температур, наприклад, як при -30, так і при +100 градусах за Цельсієм, а швидкість розряду при цьому можна порівняти з суперконденсатором.
Основне завдання акумулятора полягає в тому, щоб переправляти електрони від одного електрода до іншого. Традиційно для цього використовується рідкий електроліт, який, як і будь-яка рідина, має властивість замерзати при низьких температурах. Коли це проходить, батарея просто перестає працювати на морозі.
Довгий час дослідники шукали тверду альтернативу рідкому електроліту. Це цілком здійсненне завдання, але проблема полягала в тому, що такий матеріал повинен мати дуже специфічну кристалічну структуру, яка сприяє переміщенню електронів. Більшість хімічних речовин, які мають таку структуру, є занадто дорогими або хімічно нестабільними. У лабораторії Toyota знайшли дві речовини, які повністю відповідають всім вимогам: Li9.54Si1.74P1.44S11.7Cl0.3 і Li9.6P3S12. Їх використання в акумуляторі замість рідкого електроліту вдвічі збільшує провідність і розширює робочий температурний діапазон.
Про терміни впровадження цієї технології в комерційні пристрої поки нічого не повідомляється.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас