СБУ обшукала львівську IT-компанію і вилучила сервери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ обшукала львівську IT-компанію і вилучила сервери

Кримінал
1984
Обшуки українських IT-компаній тривають. Вранці 11 березня СБУ прийшла з обшуком в офіс львівської компанії «АйТі-СФЕРА». Приводом для візиту стала постанова Галицького районного суду міста Львова на «вилучення технічних засобів і пристроїв, які здійснюють аудиомоніторинга, запис і прослуховування телефонних розмов абонентів». Компанія виправдалася і частину устаткування повернули, проте силовики передумали і збираються знову його вилучити.
Про це повідомив директор «АйТі-Сфери» Віталій Ковалишин.
Компанія «АйТи-Сфера» займається розробкою програмного забезпечення для автоматизації контакт-центрів під торговою маркою Webitel. «В ході обшуку співробітники СБУ не могли дати чітких пояснень, що саме вони шукають, показуючи сайт компанії, на якому розміщена інформація про те, що програмна АТС і колл-центр мають функцію запису телефонних розмов», – розповів Ковалишин.
Будь-яке ПЗ для автоматизації колл-центрів, як вітчизняних, так і міжнародних брендів, може записувати розмови. При цьому користувач ПЗ зобов’язаний попередити абонента про те, що може проводити запис розмови для поліпшення якості обслуговування. Про це Ковалишин повідомив правоохоронцям, проте співробітники СБУ наполягали, що софт «АйТі-Сфери» є спеціальним технічним засобом.
В ході обшуку були вилучені два сервера: один – основний сервер розробки ПЗ Webitel, другий – належить прес-центру Української Греко-Католицькій Церкві, на якій розміщуються всі сайти УГКЦ. «Компанія «АйТи-Сфера» на волонтерських засадах здійснювала технічний супровід цього сервера. Вилучення сервера УГКЦ призвело до відключення офіційних інформаційних ресурсів церкви в усьому світі », – пояснив Ковалишин.
Прес-секретар УГКЦ запросив інформацію про причини вилучення їх сервера. У підсумку в той же день співробітники СБУ повернули сервер з сайтами Церкви і їх робота була відновлена. Але сьогодні з ранку Ковалишин подзвонили з СБУ і повідомили, що передумали. «Сервер тоді повернули, щоб церква не піднімала шум. А сьогодні сказали, мовляв, попереджають заздалегідь, що знову заберуть сервер, а нам дали час на те, щоб ми зробили Церкви якийсь бекап», – розповів Віталій.
Основний сервер, на якому знаходиться вихідний код програми і менеджер генерації ліцензій на ПЗ компанії, і зовсім не повертали. Його вилучення 11 березня частково паралізувало роботу компанії. Також силовики вилучили три 3G-модема. «АйТі-Сфера» вже звернулася за допомогою до юристів і планує звертатись до суду.
У переліку клієнтів компанії правоохоронці виявили контрагентів з Росії та Донецької області. А 15 березня на офіційному сайті СБУ з’явився прес-реліз, в якому йдеться про те, що правоохоронці «розкрили шахрайську схему надання послуг міжнародного зв’язку, вилучили спеціальне телекомунікаційне обладнання для фіксації телефонних розмов і відкрили кримінальну справу за ст.359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) ККУ ».
За словами Ковалишина, співробітники СБУ також почали розробку за статтею 258.-3 «Створення терористичної групи чи терористичної організації». Причиною став контрагент, зареєстрований в Донецькій області, який купував ВО «АйТі-Сфери» ще в 2013 році.
«16 березня мене викликали на допит в якості свідка, в ході якого я повідомив, що наша компанія не є оператором зв’язку і ніяких послуг в цьому напрямку не надає. Я також показав документи про авторське право і функції нашого програмного забезпечення, після чого мені пообіцяли повернути сервер до кінця тижня і відновити нормальну роботу компанії », – розповів Віталій. Однак до 22 березня СБУ не тільки не повернули основний сервер, але і вирішили знову вилучити сервер УГКЦ.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас