Знижка для аграріїв. Мінфін шукає як надати їм нові пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знижка для аграріїв. Мінфін шукає як надати їм нові пільги

Аграрний ринок
222
У Міністерстві фінансів розглядають варіанти змін спеціального режиму сплати ПДВ, щоб залишити аграріям більше коштів, розповіла НВ заступник міністра фінансів Олена Макеєва. Галузь може отримати додаткові 6,9 млрд грн.
За її словами, минулого тижня у Міністерстві агрополітики пройшла зустріч за участю представників декількох аграрних об’єднань, Мінфіну, Мінекономіки та народних депутатів. Створена ними робоча група запропонувала чотири варіанти змін у спецрежим сплати ПДВ для сільгоспвиробників. Після чого Мінфін вніс ще два варіанти.
21 березня ці пропозиції обговорювалися в комітеті Верховної Ради з податкової і митної політики. Там представники галузі підтримали варіант, при якому 50% ПДВ виробники сплачують у бюджет, а решту залишають на спеціальних рахунках.
Спеціальний режим сплати ПДВ для аграріїв діяв в Україні з 1999 року. До 2016 на спецрахунках сільгоспвиробників залишалося 100% ПДВ. Ці кошти могли використовуватися для інвестицій у основні фонди – закупівлю техніки, обладнання, тощо.
Режим був переглянутий за рекомендацією Міжнародного валютного фонду, так як це дозволяло зменшити дефіцит державного бюджету.
У даний час компанії, що займаються вирощуванням зернових та технічних культур повинні сплачувати до бюджету 85% ПДВ, тваринницькі виробництва – 20%, решта – 50%. З 2017 року спецрежим скасовується повністю.
Таке становище не влаштовувало сільгоспвиробників і призвело до масових протестів аграріїв, у тому числі під стінами Верховної Ради і Кабміну.
Голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна пояснила, що режим 50 на 50 був підтриманий присутніми на засіданні аграріями, оскільки він найбільш простий у адмініструванні. “Така система буде найбільш простою і у фіскальних органів буде менше можливостей для тиску на бізнес”, – говорить президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лисститса.
Втім, у цієї ініціативи є противники. За словами Макеєвої, її підтримали лише два-три галузеві об’єднання. Ніна Южаніна каже, що у комітеті добре розуміють, що очікувати підтримки від усіх аграріїв не доводиться.
Вочевидь, що перегляд не вигідний тваринникам і зіграє на руку виробникам зернових і технічних культур. “Виробники зможуть отримувати 50% ПДВ на внутрішніх продажах, а потім отримувати ще повернення при експорті. Це дасть тимчасовий, але позитивний ефект”, – говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталія Шпигоцька.
Є ще одна проблема. Ініціативу необхідно погоджувати з МВФ. Южаніна, відома своїми ліберальними пропозиціями щодо зміни податкового законодавства, каже, що заручитися такою підтримкою, є завданням Мінфіну.
Але, за словами Макеєвої, зробити це буде не так просто. Для цього потрібно знайти відповідь на питання, чим компенсувати збільшення дефіциту держбюджету на 6,9 млрд грн. Саме така діра з’явиться при переході до режиму 50 на 50.
Експерт Реанімаційного пакету реформ Павло Кухта вважає, що МВФ негативно поставиться до будь-якої ідеї перегляду. “У фонду з початку була позиція, що спецрежим потрібно скасовувати повністю, так як він дає можливості для махінацій”, – говорить він. На збільшення дефіциту фонд не піде, інша справа, якщо знайдеться компенсатор.
“Але агросектор – це та галузь, яка найменше вимагає підтримки. Агросектор – не просто годує бюджет, він ще й непогано заробляє. Пустити державні гроші у сільське господарство – найбільш дурний спосіб їх використання”, – каже Кухта.
Втім, раніше міністр агрополітики Олексій Павленко заявляв НВ, що аграрна галузь в Україні потребує підтримки. Зокрема, прямих субсидій. Адже держпідтримка сільського господарства існує в багатьох країнах, у тому числі Євросоюзі.
Євген Чорновалов, Андрій Юхименко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас