Поліцейська епідемія: депутати пропонують ліквідувати податкову міліцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліцейська епідемія: депутати пропонують ліквідувати податкову міліцію

Казна та Політика
470
Минулого тижня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 4239 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення Фінансової поліції», яким запропоновано ліквідувати податкову міліцію і створити окремий підрозділ поза Державною фіскальною службою, підпорядкований Міністерству фінансів України. Наскільки така конфігурація фіскальних органів буде працездатною і зможе розв’язати проблеми ухилення від податків і наявності в системі корупційних схем.
Відтоді сама ДФС пережила кілька реорганізацій, які, втім, не особливо поліпшили імідж цієї структури. «Податкова міліція настільки зіпсувала думку суспільства про себе, що будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на вбивство цієї структури в тому вигляді, у якому вона є, будуть сприймати з радістю й надією на щось краще. Навряд чи кожен із нас легко згадає подію, пов’язану з податковою міліцією, після якої її представникам захочеться сказати «спасибі!», – говорить керівний партнер ЮК «Правозахист Україна» Герман Таслицький.
До того ж, в експертів викликає безліч питань зайва мілітаризація нинішньої податкової міліції. «Є податкова міліція, яка по суті є силовим мілітаризованим органом – люди з автоматами, котрі приїжджають і кладуть людей обличчям у підлогу. У принципі, податковій службі теоретично це взагалі не потрібно, бо якщо їм потрібно здійснити такий виїзд, з ними мають їхати силові підрозділи міліції», – вважає економіст Павло Кухта. На його думку, в умовах поширення корупції кожен з органів боровся за те, щоб мати в розпорядженні «своїх силовиків» і не залежати від міліції. «Обґрунтовувалося це тим, що міліцію «куплять» – і вона не поїде. А за фактом усе виливається в те, що самі податківці стають силовою рукою в корупційному діянні», – констатує експерт.
«Оцифрована» боротьба
За даними ГПУ, на які посилаються депутати, у 2015 році на обліку в органах податкової міліції було 1717 кримінальних справ щодо умисного ухилення від сплати податків, але повідомлення про підозру було вручено лише в 175 випадках, а до суду з обвинувальним висновком передали тільки 50 справ; ще 70 – передали з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.
Крім цього, депутати навели дані ДФС: у 2014 році суди розглянули понад 118 000 справ за участю органів фіскальної служби, водночас сума оскаржених податкових претензій склала 135,3 млрд грн, а на користь платників податків було винесено 76,4% рішень. Всього за результатами розгляду судових спорів у 2014-му до бюджету надійшло 3,6 млрд грн.
Минулого року за розпочатим досудовим розслідуванням до бюджету було стягнуто збитків на суму 520,6 млн грн, водночас витрати на утримання податкової міліції склали 553,7 млн грн. «Отже, видно, що витрати держави на утримання 5437 співробітників податкової міліції перевищують економічний ефект від їхньої діяльності», – вказують депутати.
Розрив ланцюга
Функціонал фінансової поліції, по ідеї, має істотно відрізнятися від того, яким користується нинішня податкова міліція. І перехідний період може виявитися затяжним. «Передання [цього підрозділу] під керівництво Мінфіну передбачає, що це будуть люди, що займаються аналітикою. Податкова служба буде займатися збиранням податку, а виловлювати кримінал – служба розслідувань, аналітичним шляхом. Теоретично це правильний напрямок руху, але виразної концепції, як це буде працювати, ні в кого немає. Є ідея, що потрібно прибрати ту міліцію та замінити чимось. Нйімовірніше, її вдасться ліквідувати або сильно обмежити [у правах]», – каже Кухта. Однак, за його словами, створенню нової структури має передувати експертиза зовнішніх спостерігачів.
«Створення нового незалежного органу замість підрозділу ДФС безумовно скоротить витрати ДФС, але збільшить загальні витрати держави приблизно на ту ж суму. Водночас на час перехідного періоду й передання повноважень від податкової міліції до фінансової поліції виникне на певний час вакуум, коли податкова міліція вже не матиме права виконувати свої обов’язки, а фінансова поліція ще не зможе їх виконувати», – застерігає Приходько.
Бізнесу полегшає?
Крім цього, на його думку, позитивом також є те, що фінансову поліцію виводять зі структури ДФС. Отже, наповнення бюджету не буде висіти над ними, як дамоклів меч. «Я сподіваюся, це дозволить представникам фінансової поліції зосередитися виключно на запобіганні злочинам у сфері використання фінансових ресурсів держави та її економічної безпеки», – вказує Таслицький.
Крім того, у нинішні умови ведення бізнесу, створені державою, навряд чи впишеться концепція роботи відомства, побудованого за західними стандартами. «Зрозуміло, що основною метою можна вважати залучення людей не з накачаними м’язами, а з накачаними мізками. Фінансова поліція має перетворитися з команди в масках, яка спеціалізується на гонитві за ПП, на відомство, котре аналізує рахунки, чеки та інтернет. Але поки бізнес буде працювати так, як зараз, то жодної фінансової поліції не вийде. Поки перевозитимуть кеш у валізах, потрібен відповідний інструмент управління – люди в масках», – підкреслює співрозмовник Forbes.
Олександр Мойсеєнко, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас