Експерти Nasa повідомили, коли і за скільки можна буде побудувати першу постійну базу на Місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти Nasa повідомили, коли і за скільки можна буде побудувати першу постійну базу на Місяці

Технології&Авто
653
Первинна фаза освоєння Місяця – будівництво невеликої постійної бази – може виявитися порівняно недорогим і швидким проектом, вважають експерти НАСА, включаючи астробіології Кріса Маккея.
У статті для журналу New Space К.Маккей призводить викладки, згідно з якими такий проект може коштувати всього $ 10 млрд – дешевше сучасного авіаносця. Завершити його можна до кінця 2022 року.
Досвід роботи на Місяці потім можна використовувати в дослідженнях Марса, який привертає вчених набагато більше, ніж супутник Землі, пише MarketWatch. У планах НАСА вже стоїть пілотований політ до Марса, який передбачається здійснити вже в 2030-і роки.
В даний час керівництво НАСА відкладає поглиблене вивчення Місяця через дефіцит фінансування, однак якщо К.Маккей і його колеги мають рацію, місячний і марсіанський проекти цілком сумісні.
“Головний висновок полягає в тому, що нові технології, які не мають ніякого відношення до космосу, включаючи автомобілі-безпілотники і туалети, самостійно переробні відходи, неймовірно знадобляться в космосі і знизять витрати на місячну базу до цілком прийнятного рівня”, – стверджує К. Маккей.
Одним з найважливіших факторів може стати використання віртуальної реальності на стадіях планування та підготовки. Моделювання у віртуальному середовищі з використання вже наявних даних про Місяць дозволить знайти більш ефективні і економічні рішення структурних проблем до того, як вони проявляться в реальному проекті.
Істотну роль зіграє і 3D-друк: невеликі деталі для ремонту і заміни можна буде виготовити безпосередньо на базі, не витрачаючи величезних ресурсів на їх доставку з Землі, вважають вчені.
Вже є ракети, які дозволять здешевити доставку робототехніки, сировини і матеріалів, астронавтів і житлових комплексів – Falcon 9 від Space X і Falcon Heavy, яка стартує пізніше в поточному році. А за основу житлових комплексів для місячної бази можна взяти надувні модулі Bigelow Aerospace, стійкі до радіації.
Найдоцільніше будувати першу станцію біля кордону одного з кратерів північного полюса Місяця – в полярних областях більше сонячного світла, ніж в інших регіонах супутника, що дозволяє використовувати обладнання, яке працює на сонячній енергії.
Проект К.Маккея і його колег не має на увазі постійного проживання однієї і тієї ж команди на Місяці – персонал можна міняти кілька разів на рік, але при цьому сама база буде функціонувати безперервно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас