Публічність та контроль: чиновників змусять вивернути кишені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Публічність та контроль: чиновників змусять вивернути кишені

Казна та Політика
982
Верховна Рада виправила свою помилку і ухвалила зміни до законодавства в частині електронного декларування доходів і витрат чиновників. В екстреному порядку закон був підписаний головою Ради Володимиром Гройсманом і президентом Петром Порошенко. Закон набув чинності, і тепер у чиновників є 60 днів для того, щоб задекларувати своє майно. Втім, зробити це буде непросто.
Що у вас в кишені?
Парламент поставив крапку в питанні електронного декларування чиновників. У вівторок, 15 березня, депутати проголосували за пропозиції президента Петра Порошенка, який раніше ветував закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів про особливості подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в 2016 “.
З поправками президента депутати погодилися. Втім, у підсумковій версії закон виявився м’якше, ніж його первісна версія. “Чиновник, який буде заповнювати декларацію, не зобов’язаний вказувати вартість декларованого майна, наприклад, рухоме майно, картини, коштовності, а просто їх описати “, – пояснив член парламентського Комітету з питань протидії корупції Юрій Дерев’янко.
Що це означає на практиці?
Припустимо, декларацію подає чиновник-нумізмат. У спеціальному розділі він вказує, що є власником колекції монет, зокрема, 2 копійок 1992 року. Смішно?
Але фахівець вам скаже, що вартість однієї такої офіційно придбаної монети варіюється в діапазоні від 13 до 17 тис. гривень. І все тому що викарбувано їх – “монет з віддаленим від канта вінком” – всього два-три десятки.
Але дізнатися про це перевіряючий декларацію навряд чи зможе, оскільки декларант не буде писати її вартість. Аналогічна ситуація і з іншими предметами мистецтва і розкоші. Так що зрозуміти, хто на яку суму майном володіє, відразу не вийде.
Ще одне послаблення полягає в покаранні. Ви – чиновник і задекларували свій дохід на рівні 60 тис. гривень на рік. В’їдливий перевіряючий почав вивчати ваш рівень життя і прийшов до висновку (звісно, підкріпивши його документально), що рівень вашого доходу не 60 тис. гривень на рік, а 136,42 тис. гривень (99 мінімальних зарплат). І вам за це нічого не буде.
Але от якщо ви, насправді отримали 137,8 тис. гривень – то вас чекає покарання. Якщо б закон був прийнятий у первісній версії, то вас, як чиновника, неправильно вказав свої доходи, посадили б за ґрати 2 два роки. Але цю норму змінили, розширивши інструментарій для покарання. Суддя, як і раніше, може вас посадити. А може оштрафувати приблизно на 40 тис. гривень або призначити вам виправні роботи.
Була і ще одна новела в пропозиціях президента. Як відомо, скандал навколо декларування розгорівся після того, як народний депутат Віктор Чумак, на своїй сторінці в мережі Facebook 4 січня написав наступне: “Не хотів починати рік з #зради, але куди діватися, якщо тут #зрадіще. У прийнятому законі про бюджет з’явився пункт, про який ніхто не чув в залі, не впевнений, що чули ньому він і на засіданні комітету, але це перевіримо по стенограмі. Цей самий пункт дає відстрочку на рік початку дії нової системи фінансового контролю, передбаченої Законом “Про протидію корупції”, що вводиться рішенням НАПК. Щоб ви розуміли, що ця система передбачала декларування всіх активів декларанта в електронному вигляді, в тому числі, і наявних цінностей і готівкових коштів”.
В оновленій версії рік не вказується. Замість цього там з’явилися такі слова: “У 2016 році посадові особи, які на день початку роботи зазначеної системи займають, відповідно до ст. 50 цього закону, відповідальний і особливо відповідальну посаду, зобов’язані подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому цим законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи”.
Якщо читати документ буквально, то декларування за новими правилами має розпочатися через 60 днів після початку роботи системи. Тобто, для цього повинен заробити спеціальний сайт, забезпечена і налагоджена технічна процедура подачі документів, а також забезпечена захист персональних даних.
І ось тільки після цього почнеться подача за новими стандартами. Але депутати щось знають і впевнені, що вже зараз почнеться подача документів на 40 сторінках, куди, зокрема, треба буде вносити суму всієї наявної готівки на руках (цього раніше декларування не передбачало). А також їм необхідно буде вказувати свої витрати у випадку, якщо вони перевищують 50 мінімальних зарплат, тобто, 68,9 тис. гривень.
Так у всякому разі думає народний депутат Альона Шкрум (“Батьківщина”), чию переписку з чоловіком зафіксував фотограф Богдан Бортаков)
Непередбачені наслідки
Повний список тих, хто повинен подавати декларації, міститься в ст. 3 закону “Про протидію корупції”. Якщо коротко, то всі – від президента до мера міста, від прем’єр-міністра до рядового держслужбовця, судді, прокурори, посадові особи Збройних сил України, дипломати, лісники, податківці і поліцейські.
Подавати декларації вони, згідно того ж закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня. У зв’язку з тим, що, як це часто буває, Рада приймає закон, а потім потрібно окреме рішення про його пояснююче, таке рішення має з’явитися або від уряду, або від податкових органів.
Оскільки, згідно того ж закону, декларації необхідно подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація) за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством”.
Не секрет, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПК) лише кілька днів тому як було доукомплектовано і тільки почало свою роботу. Відповідно, навряд чи до 1 квітня сайт, куди мають спрямовуватися декларації, почне свою роботу.
Втім, проект декларації – ті самі 40 сторінок, про яких говорила депутат Шкрум своєму чоловікові, – існує. Один з високопоставлених представників Адміністрації президента, отримавши його для ознайомлення, розповів, що проаналізувавши його, зрозумів, що на заповнення піде “10 днів, не менш”.
“Страшно декларувати, – зізнався в коментарі РБК-Україна голова Фонду держмайна Ігор Білоус. – Ніхто не дає гарантій безпеки. Мова йде про елементарну фізичної безпеки людей. Всі знають, в якому світі ми живемо, тому може бути не обов’язково всім показувати, де і як у кого зберігаються гроші з урахуванням нашої банківської системи. Всі знають і рівень криміналітету в нашій країні, половина населення з пістолетами ходить. Хоча може це (тотальне декларування – ред.) і хороша ініціатива. Я не дуже переживаю з цього приводу. Я – бізнесмен і, швидше за все, повернуся в бізнес. Є про що переживати чиновникам, які за 20 років на посадах сидять. Швидше за все, технічно важко буде імплементувати отримані дані. Хто це все буде перевіряти? Якщо буде надто складно, багато людей піде з держслужби”.
Вихід зі служби чиновників неминучий, і з ним ми можемо зіткнутися в найближчі місяці. Давайте ще раз поставимо уявний експеримент.
Ви – чиновник Київської міськдержадміністрації. І у вас будинок у Конча-Заспі. Ви повинні будете пояснити звідки у вас цей будинок, на які кошти він побудований або куплений. Ви зобов’язані також розповісти про рівень добробуту своїх співмешканців. Задекларувати готівку, діаманти, картини. Вказати все це – півбіди.
Головне – про це 24 години на добу будуть знати і говорити все: друзі, сторонні, громадські активісти, політичні суперники. Згідно із законом, у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб інформація “зберігається протягом усього часу виконання особою функцій держави або місцевого самоврядування, а також протягом 5 років після припинення виконання зазначених функцій, крім останньої декларації, поданої особою, яка зберігається безстроково”.
Публічність і контроль – ось два головні досягнення нового декларування. Багато хто на це готові розповісти все про себе? Люди почнуть іти. Але з’являться нові чиновники? Ті, хто готовий працювати на 5,5 тис. гривень (зарплата міністра економіки та розвитку торгівлі Айвараса Абромавичуса)?
За словами одного з членів уряду, нові правила декларування відіб’ють останнє бажання міністрам-технократам прийти в Кабмін. “Якщо раніше в декларацію необхідно було вносити, наприклад, тільки наявність машини або квартири, то тепер треба буде вказувати всі цінні речі, аж до кілець дружини. Тобто, таким чином, для злочинців полегшується доступ до інформації про те, що можна вкрасти у того чи іншого чиновника, – поскаржився співрозмовник РБК-Україна, що побажав залишитися неназваним. – Якщо раніше в декларації вказувалася адреса квартири, то тепер і те, що в ній є. Цей закон може привітається до того, що випадки нападу, як це нещодавно сталося з Йосипом Вінським (колишній міністр транспорту був побитий, постраждала також його дружина, будинок був пограбований, – ред.), можуть знову повторитися”.
Можливо, ситуацію змінило б підвищення рівня доходів чиновників. Можливо, якби було прийнято “нульовий варіант” – декларант фіксує все, що у нього є; розгляду факту отримання прав власності, грошей, автомобілів до моменту Х (скажімо, 1 січня 2016 року) не проводяться – ситуація виглядала б не так страшно.
З іншого боку, коли треба було починати контролювати чиновників, рівень їх доходів та фінансову дисципліну. Чому б не почати це зараз?
Валерий Калныш
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас