Біткоін не виведено з цивільного обороту, перешкоди для внесення його до статутного капіталу компанії відсутні, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біткоін не виведено з цивільного обороту, перешкоди для внесення його до статутного капіталу компанії відсутні, - юрист

Фінтех і Картки
625
Розрахункова одиниця біткоін не виключена з цивільного обороту, а перешкоди для внесення її до статутного капіталу компаній відсутні, вважає партнер юридичної компанії Axon Partners Назар Поливка.
“Оскільки біткойн не виведений з цивільного обороту, є сукупністю інформації і має грошову оцінку, ми не бачили ніяких перешкод тому, щоб внести його в статутний капітал. Що у нас успішно вийшло”, – сказав він коментуючи правові підстави рішення про формування статутного капіталу Axon Partners в біткойнів.
За словами юриста, законодавство жодної країни ще не позначило правової природи цього феномена.
“І навіть зараз, коли США, Канада, Німеччина і Велика Британія розпочинають регулювати біткойни, а Росія і Китай – прямо забороняти, в українських реаліях відповідь продовжує бути теоретичною. Але бізнесу потрібні конкретні рішення, а не софістика. Ось тоді ми вирішили на собі перевірити можливість використовувати біткойни – ми внесли їх до статутного капіталу нашої нової компанії “, – сказав він.
Н.Поливка пояснив, що приймаючи рішення про формування статутного капіталу в біткойнів, партнери Axon Partners виходили з того, що відповідно до закону “Про господарські товариства”, внеском до статутного капіталу господарського товариства поряд з грошима, цінними паперами та речами можуть також бути майнові та інші відчужувані права, що мають грошову оцінку.
Згідно з Цивільним кодексом України, об’єктами цивільних прав є, крім усього іншого, також інформація і інші матеріальні і нематеріальні блага.
“За своєю технологічною природою біткойн – це сукупність інформації. Адже в його основі лежить блокчейн – зашифрований масив даних про всі операції, які були проведені в розподіленої мережі за весь час її існування. Найцікавіше, що нам не довелося ні в чому переконувати державного реєстратора . У нього не виникло ніяких претензій ні до статуту, ні до протоколу загальних зборів, в яких прямо зазначено, що статутний капітал формується в біткойнів. Держреєстратор, можливо сам того не знаючи, став співавтором дуже цікавого прецеденту, який може мати далекосяжні наслідки для всій українській біткойн-індустрії “, – сказав він.
За словами юриста, в деякому сенсі біткойни є більш прозорими інструментами для формування статутного капіталу, ніж ті, які застосовуються на сьогоднішній день.
“Іноді в статутний капітал вносять, наприклад, дитячий стіл за п’ятсот тисяч гривень, адже оцінка предмета проводиться учасниками ТОВ. В такому випадку біткойни в статутному капіталі є навіть більш прозорими і реальними, ніж в рази переоцінений стіл”, – розповів він.
Як повідомлялося, партнер практики IT і медіа-права адвокатського об’єднання “Юскутум” (Juscutum) Дмитро Гадомський покинув компанію і заснував юридичну фірму Axon Partners, статутний капітал якої сформований в біткоіни. Статутний капітал нової компанії сформований в біткойнах. Практика Axon Partners буде фокусуватися на IT.
Створений в 2008 році програмістом або групою програмістів, відомих під ніком Сатоси Накамото, Bitcoin (біткоіни або біткойн) – одна з найпопулярніших альтернатив традиційним валютам, являє собою програмний код, який не регулюється жодною країною або банківським наглядовим органом у світі. Не має єдиного емісійного центру. При цьому емісія Bitcoin обмежена алгоритмічно: теоретично кожен власник потужного комп’ютера може “добути” біткойни шляхом використання обчислювальних потужностей, однак існує межа загального числа грошей в обороті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас