Німецькі концерни судяться з урядом через АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі концерни судяться з урядом через АЕС

Світ
428
Федеральний конституційний суд Німеччини вперше приступив до розгляду мільярдних позовів від обслуговуючих АЕС генкомпаній до уряду ФРН.
У 2011 році Берлін прийняв рішення про відмову від атомної енергетики і поступову зупинку і демонтаж всіх діючих в країні атомних електростанцій.
У зверненнях концернів E.ON, RWE і Vattenfall до вищої судової інстанції ФРН відзначається, що федеральний уряд прийняв постанову про відмову від атомної енергетики в прискореному порядку після аварії на японській АЕС “Фукусіма”. При цьому ситуація з безпекою АЕС в самій Німеччині, на думку концернів, не змінилася. Тому власники атомних електростанцій розглядають дії федерального уряду як незаконне відторгнення приватної власності.
Судове рішення щодо цього спору очікується через кілька місяців. Якщо Федеральний конституційний суд прийме рішення на користь концернів, вони зможуть надалі стягнути заподіяну їм шкоду в судовому порядку. Сума оцінюється приблизно в 19 млрд євро.
Як заявив глава E.ON Йоханнес Тайссен, “мова не йде про атомну енергію, мова, в кінці кінців, йде про чесну компенсацію”.
Для концернів, що подали позовні скарги актуальним також залишається питання про те, хто понесе величезні витрати з демонтажу АЕС та захоронення ядерних відходів. За оцінками німецьких експертів, ця сума може скласти 48,8 млрд євро.
Уряд вважає, що платити за це повинні самі власники реакторів з спеціально створеного ними фонду. Концерни ж сподіваються, що держава все-таки візьме на себе частину витрат, так як багато німецьких міст і комун є їхніми акціонерами.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас