Нікчемна «Дельта»: ФГВ визнав неправомірність угод банку на 22 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нікчемна «Дельта»: ФГВ визнав неправомірність угод банку на 22 млрд гривень

Кредит&Депозит
676
Вчора Фонд гарантування вкладів (ФГВ) повідомив, що за останні два місяці сума сумнівних операцій, проведених у Дельта Банку, зросла, згідно з оцінкою Фонду, на 1,5 млрд гривень. Нікчемними визнано угоди майже на $1 млрд, зокрема з Ощадбанком, Cargill, Державною іпотечною установою (ДІУ) та іншими.
«Ціна питання була 20,5 млрд гривень. Враховуючи глибинні «розкопки», які проводить Фонд гарантування вкладів, ця цифра наблизилася до 22 млрд гривень. Основні фігуранти, на яких припадає найбільша маса сумнівних транзакцій, залишаються все тими ж», – пояснив заступник директора-розпорядника ФГВ Андрій Оленчик.
Нині Фонд намагається визнати всі такі транзакції нікчемними, оскільки сума 22,5 млрд гривень дасть йому змогу не тільки задовольнити власні потреби, а й розв’язати проблему вкладників четвертої черги (депозити понад 200 000 гривень), яким треба повернути близько 12 млрд гривень.
«Ми маємо право на такі операції за законом. Усі угоди, які несуть певні преференції окремим позичальникам і були проведені в період до року перед введенням тимчасової адміністрації, визнаються нікчемними. Наприклад, Ощадбанк чи ДІУ взяли собі в заставу якісь активи, ставши заставними кредиторами. Реалізувавши право на заставу, вони отримують певну кількість активів. Але ставлять інших позичальників у неконкурентне положення», – зазначає перший заступник голови Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк.
За його словами, визнавши ці угоди нікчемними, ФГВ відносить активи до ліквідаційної маси. «По суті, ми повернули до ліквідаційної маси майже втрачені активи», – каже Кияк.
Як раніше повідомляли, Cargill вивів за допомогою акредитивів близько $100 млн. А потім навіть звертався з листом до Адміністрації президента, називаючи такі заяви Фонду гарантування вкладів тиском на бізнес і погрожуючи вивести інвестиції з України.
Крім американської компанії Cargill, найбільше відзначилася угодами, визнаними нікчемними, група «Фокстрот». Тимчасова адміністрація виявила, що «Фокстроту» було передано активів на суму 4,5 млрд гривень.
Також серед лідерів – державний Ощадбанк, якому було передано права забезпечення на суму понад 2 млрд гривень. За схожою схемою ДІУ передали активів балансовою вартістю на 3,4 млрд гривень, але тепер Фонд оцінює їх у 3,8 млрд гривень.
Олександр Мойсеєнко, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас