АМКУ в минулому році найбільше порушень вивів на ринку житлово-комунальних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ в минулому році найбільше порушень вивів на ринку житлово-комунальних послуг

Кримінал
133
Антимонопольний комітет України (АМКУ) у 2015 році найбільше порушень законодавства про захист економічної конкуренції виявив на ринку житлово-комунальних послуг.
Про це повідомив під час розгляду колегією результатів роботи АМКУ за рік глава відомства Юрій Терентьєв.
“Найбільшу питому вагу порушень зараз має зловживання монопольним становищем. Якщо подивитися структуру порушень по галузях, то це в першу чергу житлово-комунальне господарство”, – сказав Терентьєв.
Доповідаючи щодо звіту про діяльність АМКУ за 2015 рік, Терентьєв повідомив, що найбільше порушень фіксується в регульованих державою сферах економіки, де немає достатньої конкуренції, – це сфера ЖКГ і паливно-енергетичний комплекс. Зокрема, на виявлені порушення в сфері ЖКГ припадає більш 22% рішень комітету, а в паливно-енергетичному секторі – понад 10%.
Терентьєв зазначив, що 95% рішень комітету в цих сферах доводиться на територіальні відділення відомства, які виносять рішення в зв’язку з антиконкурентними діями місцевих монополістів в сферах газо-, водо-, теплопостачання і підключення до електромереж. На агропромисловий комплекс припадає понад 14% порушень законодавства про захист економічної конкуренції, ще по 8% порушень – на сферу охорони здоров’я, транспортний сектор і ринок адміністративних послуг.
В цілому, за словами Терентьєва, обсяг монопольних ринків в 2015 році виріс до 10% з 7,5% роком раніше, що пов’язано з падінням купівельної спроможності громадян та зростанням комунальних тарифів. В результаті українці стали більше витрачати на оплату комунальних послуг, ринки яких більш монополізовані.
Як наголошується в звіті, АМКУ в 2015 році розглянув понад 5 тисяч заяв і звернень, що на 12% більше, ніж в 2014 році. У сфері державних закупівель в минулому році в відомство надійшло тисячі триста сорок дві скарги, що майже на 44% перевершує показник 2014 року. Регулятор прийняв 2388 рішень в цій галузі – на 43% більше, ніж роком раніше. Протягом минулого року комітет 511 раз, або в 21% випадків, припиняв процедури закупівлі (у 2014 році таке рішення приймалося в 24% випадків). У 6% випадків, або 143 рази, комітет скасував процедуру закупівель (в 2014 році такі рішення склали 8% від загального числа). Терентьєв зазначив, що 3,5% рішень АМКУ у сфері держзакупівель були оскаржені в суді, однак лише 0,13% від загальної кількості скарг були скасовані судом.
Після закінчення розгляду звіту про діяльність Антимонопольного комітету за 2015 рік колегія регулятора затвердила документ і, згідно з регламентом, направить його до Верховної Ради 15 березня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас