Ціни на нафту, ймовірно, сягнули свого дна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту, ймовірно, сягнули свого дна

Енергетика
961
Ціни на нафту, як видається, сягнули своєї нижньої межі, виходячи з того, що обсяг видобутку починає падати, а повернення Ірану на світові ринки не виправдовує сподівання.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що в останні тижні ціни помітно виросли у зв’язку з перебоями у постачанні нафти з Іраку, Нігерії та Об’єднаних Арабських Еміратів, а також ознаками того, що поставки з країн, що не є членами ОПЕК, скорочуються швидше, ніж очікувалося.
«Існують підстави вважати, що ціни на нафту досягли своєї нижньої межі», – повідомляє агентство у своєму щомісячному огляді ринку нафти.
Ф’ючерси на нафту США торгуються трохи нижче 39 дол. США за барель, що на 50 % більше порівняно з лютневим мінімумом у 26 дол. США за барель.
Міжнародне енергетичне агентство, штаб-квартира якого знаходиться в Парижі, заявило, що існують явні ознаки того, що ринкові сили почали «застосовувати свою магію», а компанії з більш високою собівартістю видобутку нафти почали скорочувати виробництво.
Це гарна новина для країн-членів ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією. Це означає, що їхня стратегія з витіснення конкуруючих виробників, відкачуючи майже рекордні обсяги нафти, незважаючи на низькі ціни, може, нарешті, запрацювати.
Зараз агентство очікує, що у 2016 році обсяг видобутку нафти країнами, що не є членами ОПЕК, скоротиться на 750 тис. барелів день, що на 25 % більше, ніж було зазначено у попередньому прогнозі.
У лютому компанії-виробники нафти в США вивели з експлуатації ще 106 бурових установок, у результаті чого загальна чисельність бурових установок стала на 76 % нижче піка, який спостерігався у жовтні 2014 року.
Бразилія, Колумбія, Китай і Казахстан також урізали свої виробничі плани у лютому, повідомляє МЕА.
Також є ознаки того, що повернення Ірану на нафтовий ринок може бути менш драматичним, ніж передбачалося спочатку. Країна сподівалася збільшити видобуток на 500 тис. барелів на день одразу після скасування санкцій щодо ядерної програми на початку цього року. Але за даними МЕА, обсяг видобутку нафти Іраном у лютому збільшився лише на 220 тис. барелів на день.
У лютому ціни отримали додатковий стимул для росту на підставі ознак того, що деякі великі виробники нафти, ймовірно, скоротили видобуток. Саудівська Аравія і Росія домовилися «заморозити» видобуток нафти на рівні січня, за умови, що інші країни зроблять те саме.
Крім того, продовжують з’являтися чутки про наявність ширшої угоди, але МЕА заявило, що «дуже малоймовірно, що угода матиме значний вплив на баланс попиту та пропозиції.»
Міжнародне енергетичне агентство, яке стежить за тенденціями на енергетичному ринку для найбагатших країн світу, попереджає, що нещодавній стрибок цін не слід сприймати як «остаточну ознаку того, що найгірше уже позаду.»
Це пов’язано з тим, що у цьому році все ще очікується уповільнення темпів зростання світового попиту на нафту до 1,2 млн барелів на день з 1,8 млн барелів на день, як було у 2015 році. Попит перебуває під тиском невизначеності у світовій економіці, уповільнення китайської економіки, а також зміцнення долара.
МЕА також попереджає, що різке підвищення цін на нафту може ще більше зашкодити попиту.
Ivana Kottasova, CNNMoney
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Тріс”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас