Нацбанк виступає за входження в капітал двох найбільших держбанків ЄБРР або IFC — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк виступає за входження в капітал двох найбільших держбанків ЄБРР або IFC

Фондовий ринок
1471
Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва підтримує перспективу продажу частини акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку таким інвесторам як Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) або Міжнародна фінансова корпорація (IFC).
Про це в повідомляється на офіційній сторінці НБУ в Fасеbook з посиланням на підсумки зустрічі керівництва регулятора з делегацією ЄБРР, яка відбулася минулого тижня.
“Входження таких організацій як ЄБРР або Міжнародна фінансова корпорація в капітал держбанків є сьогодні вкрай важливим, перш за все, для поліпшення якості корпоративного управління в них. Це також буде сприяти перетворенню Ощадбанку в справжній роздрібний банк, який буде працювати з населенням, малим і середнім бізнесом, а також посилення фокуса Укрексімбанку на підтримку зовнішньоторговельних операцій”, – наголошується в повідомленні.
Як повідомлялося, розроблені урядом “Основи стратегічного реформування державного банківського сектора”, оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів, передбачають можливість повної приватизації системоутворюючих Ощадбанку і Укрексімбанку в довгостроковій перспективі, при цьому рішення щодо обсягу акцій для продажу і термінів такого продажу буде прийнято Кабінетом міністрів не пізніше кінця 2020 року.
Згідно з документом, середньострокова перспектива (до середини 2018 роки) передбачає продаж не менше 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку кваліфікованому інвестору або міжнародної фінансової організації (МФО) шляхом проведення прозорого конкурсу.
Як зазначається в стратегії, держава зацікавлена в залученні МФО (МФК, ЄБРР, Німецька компанія з інвестицій та розвитку) в якості часткових власників або інвесторів в субординований борг.
Згідно зі стратегією, до початку 2020 року Ощадбанк повинен увійти в ТОП-5 банків з кредитування роздрібного бізнесу та в ТОП-3 по кредитуванню і депозитах мікро, малого і середнього бізнесу, Укрексімбанк – почати обслуговування роздрібного і мікробізнесу.
Держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб починаючи з 2017 року на основі економічного аналізу наслідків і ризиків для банків і банківського сектора, а також розгляне економічну доцільність формування центру підтримки експорту і встановлення операційної взаємодії між Укрексімбанком і Агентством зі страхування експортних ризиків у разі його створення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас