Продавати проблемні кредити фізичних осіб не заборонено - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавати проблемні кредити фізичних осіб не заборонено - НАБУ

Кредит&Депозит
1533
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) вважає неправильним трактування Головним територіальним управлінням юстиції Києва рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) щодо операцій факторингу і домоглася скасування відповідного інформаційного листа.
НАБУ звернулася до Міністерства юстиції України з проханням перевірити повноваження Головного територіального управління юстиції Києва на видачу інформаційного листа № 3/28/1172 від 29 січня 2016 року, адресованого державним нотаріальним конторам та приватним нотаріусам Київського міського нотаріального округу. Даний лист, в порушення приписів ст. 19 Конституції України, встановлював нові вимоги до нотаріального посвідчення угод і міняв правила гри на ринку операцій з продажу фінансовими установами прав вимоги на прострочену кредитну заборгованість позичальників”, – йдеться в повідомленні.
Як наголошується в повідомленні, цей лист де-факто забороняв нотаріусам засвідчувати угоди поступки прав вимоги за іпотечними договорами, укладеними в забезпечення виконання кредитних договорів, якщо в результаті такої поступки набувачем прав вимоги і новим іпотекотримачем ставав не банк або інша фінансова установа.
Як наголошується в повідомленні, юристи розцінили цей лист як заборону Мін’юстом факторингу.
“Хоча лист не був нормативним документом, він став короткостроковим інструментом тиску на нотаріусів, які з побоювання відмовлялися засвідчувати договори поступки прав вимоги за іпотечними договорами”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з ним, Головне територіальне управління юстиції Києва, визнавши свою помилку, 11 лютого повідомило про відкликання інформаційного листа.
Як наголошується в повідомленні, рішення ВАСУ від 16 лютого 2016 року, що з’явилося в публічному доступі 2 березня, не містить обмеження кола осіб-учасників фінансових операцій факторингу, а тільки повертає судову справу на повторний розгляд. Таким чином, будь-яких заборон на продаж банками проблемних кредитів фізичних осіб, в тому числі факторинговим компаніям, немає.
Як наголошується в повідомленні, відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Також кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок виконання обов’язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем) або ж в разі виконання обов’язку боржника третьою особою. Згідно ч. 3 ст. 512 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов’язанні не може бути замінений тільки в тому випадку, якщо це прямо встановлено договором або законом. Крім того, за ст. 515 Цивільного кодексу України, заміна кредитора не допускається у зобов’язаннях, нерозривно пов’язаних з особою кредитора, а саме – в зобов’язаннях про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас