Світовий ринок природного газу консолідується завдяки будівництву нових СПГ-терміналів, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок природного газу консолідується завдяки будівництву нових СПГ-терміналів, - FT

Енергетика
878
Світові ринки природного газу стають все більш синхронізованими на тлі створення нових потужностей зі зрідження газу, що полегшують завдання по доставці палива в будь-яку точку світу.
У Східній Азії з початку року ціни на газ впали на 35%, до $ 4,4 за 1 млн британських теплових одиниць (БТЕ), за даними Platts. Це є мінімальним в історії показником для даної пори року.
У Великобританії вартість газу знизилася в 2016 році майже на 20% і наблизилася до $ 4 за 1 млн БТЕ. У США ціни опустилися нижче $ 2 за 1 млн БТЕ.
При цьому ще два роки тому південнокорейські споживачі газу платили $ 20 за 1 млн БТЕ, британські – $ 10 за 1 млн БТЕ, американські – $ 5 за 1 млн БТЕ.
Зближенню цін на різних ринках сприяє активне будівництво СПГ-терміналів. На думку експертів PIRA Energy Group, до кінця 2016 року сукупна потужність усіх терміналів в світі складе 274,3 млн тонн, що на 30 млн тонн більше, ніж два роки тому. Очікується, що в 2017-18 роках в експлуатацію будуть введені ще 65 млн тонн потужностей.
На цьому тижні Chevron почав виробництво СПГ на терміналі Gordon в Західній Австралії. Компанія витратила на його будівництво $ 54 млрд. А в минулому місяці Cherniere Energy відправила першу в історії партію СПГ зі США. У країні будуються ще чотири термінали зі скраплення газу.
Тим часом попит на цей вид палива знижується останнім часом, що обумовлює падіння цін. Зокрема, на попит негативно впливає тепла погода минулої зими і відновлення роботи АЕС в Японії. Крім того, за оцінкою Bank of America, імпорт СПГ в Китай в 2015 році скоротився вперше в історії.
За даними Національного управління з дослідження океанів і атмосфери (NOAA) США, з листопада 2015 по січень 2016 року середня температура в північній півкулі була на 1,7 градуса Цельсія вище норми. Це рекордна відхилення за всю історію спостережень. За прогнозом Міненерго, товарні запаси газу в США на кінець зими будуть на 40% вище середнього.
Однак на ринку також є країни, готові нарощувати закупівлі СПГ. Це відноситься, зокрема, до Єгипту і Аргентини, які відчувають брак палива для електростанцій. Є потенціал для зростання поставок зрідженого газу в Європу, де йому доведеться конкурувати з газопровідних газом, який поставляє “Газпром” (MOEX: GAZP).
“Надлишок газу на ринку може незабаром зникнути, – каже глава відділу СПГ трейдера Gunvor Стефан Каудрон. – Через два роки можуть з’явитися такі ринки, про які ви б зараз і не подумали”. Приміром, ще 10 років тому США готувалися закуповувати масштабні партії СПГ, а тепер є його експортером.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас