Непродумана приватизація може стати вкрай небезпечною у довгостроковій перспективі, - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непродумана приватизація може стати вкрай небезпечною у довгостроковій перспективі, - думка експерта

Казна та Політика
587
З набранням чинності закону №1005-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації» (законопроект 2319д) вимальовується перспектива початку «великої приватизації», яку влада анонсувала ще торік.
Намір продати державні активи за відсутності стратегії розвитку державних активів – це в корені хибний підхід, коментує Ірина Ратинська, експерт з питань державного управління Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД). Такий хід обумовлений ситуативною політичною кон’юнктурою і може стати вкрай небезпечним у довгостроковій перспективі.
“Наскільки ефективно для нинішньому етапі розвитку країни знову “проїдати” кошти, отримані від приватизації? Зрештою зараз не пізно здійснити інвентаризацію всіх державних активів. Адже в деяких випадках держава не знає реальний стан об’єкта управління, оскільки непоодинокі випадки, коли якась його частина вже нишком відчужена через тіньові схеми, або зруйнована, або взагалі не обліковується”, – переконана експерт.
Непродумана приватизація може стати вкрай небезпечною у довгостроковій перспективі, - думка експерта
Ще один важливий фактор, що матиме істотний вплив на якість приватизації – це підзаконні акти, які приймаються на відомчому рівні та забезпечують деталізацію та конкретизацію приватизаційних процедур, наприклад той же відбір радників, вимоги до них, їх права, обов’язки та відповідальність.
“Такі підзаконні акти не повинні містити в собі схем, які дозволять панувати інтересам певних бізнесових кіл над іншими, а також дозволяти приймати рішення державними службовцями на свій розсуд”, – підкреслила Ірина Ратинська.
Нагадаємо, 4 березня президент України Петро Порошенко підписав закон, який запускає процес приватизації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас