Фальшива гривня, ти яка? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшива гривня, ти яка?

Особисті фінанси
2639
Досить часто ми зустрічаємося з примітивним “аналізом” справжності гривневої купюри. Найчастіше бачимо ситуацію, коли, наприклад, на ринку продавець піднімає вгору грошову купюру і пильно вдивляється в напівпрозорий папірець, деякі можуть в кілька разів складати купюру або терти її, щоб виявити сліди від друку… Про більш надійні способи розпізнання фальшивих купюр розповів заступник начальника Управління організації виготовлення та захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу Валерій Строчков.
Які купюри підроблювали найчастіше минулого року? Чи виріс цей показник, порівнюючи із 2014 роком?
Перш за все, необхідно зазначити, що Національний банк України уважно стежить за готівковим обігом в Україні. Ми констатуємо стабільно низький рівень підроблення банкнот національної валюти. Наразі ситуація з підробленими банкнотами національної валюти є контрольованою і не має загрозливого характеру.
За підсумками 2015 року маємо незначне зниження кількості вилучених з обігу підроблених банкнот національної валюти порівняно з 2014 роком.
Загальний рівень вилучення в Україні підроблених банкнот національної валюти контролюється Департаментом грошового обігу з урахуванням кількості справжніх банкнот в обігу та кількості підроблених банкнот, вилучених протягом року за даними Національного банку України та правоохоронних органів України.
Так, за підсумками 2015 року на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,7 шт. підроблених банкнот. Для порівняння, у минулих роках ми мали такі показники: у 2014 році – 3 шт., у 2013 році – 3,5 шт., у 2012 році – 4,1 шт., у 2011 році – 3,4 шт.
Знову ж таки для порівняння, у країнах Євросоюзу, виходячи з даних офіційного сайту Європейського центрального банку, за підсумками 2015 року цей показник становив приблизно 49,9 шт. підроблених банкнот євро (у 2014 році – 48 шт., у 2013 році – 43 шт., у 2012 році – 35 шт., у 2011 році – 46 шт.).
Переважна кількість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні припадає на банкноти чотирьох номіналів: 50, 100, 200 та 500 гривень.
Наскільки гривня захищена у порівнянні з іншими валютами?
Українська гривня має високий рівень захисту від підробок, ми уважно слідкуємо за досвідом у цій сфері та використовуємо сучасні технології для виготовлення грошових знаків.
Наприклад, система захисту банкнот гривні знаходиться на одному рівні з системою захисту банкнот євро.
Минулого року НБУ презентував оновлену банкноту номіналом 100 гривень, в якій були використані нові елементи захисту. Як вони себе проявили і чи плануєте ви використовувати ці технології надалі?
Робота над оновленням номінального ряду банкнот зразка 2003 – 2007 років розпочалася ще у 2012 році в рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013 – 2018 роки.
Основний фактор, що зумовлює необхідність оновлення банкнотного ряду, – це посилення їхньої безпеки. Згідно з європейськими стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти. Як свідчить світова практика, центральні банки змінюють або вдосконалюють дизайн банкнот у середньому кожні 5–7 років.
9 березня 2015 року Національний банк України увів в обіг оновлену банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року. У грудні 2015 року презентована ще одна оновлена банкнота номіналом 500 гривень зразка 2015 року, що буде в обігу з 11 квітня 2016 року. Ці банкноти вводяться на заміну зношених та пошкоджених банкнот. Вони мають покращений дизайн і посилену систему захисту. На банкнотах запроваджено нові елементи захисту для візуального контролю з оптично-змінними ефектами. Тобто, при зміні кута нахилу банкноти змінюється їх колір, що допоможе легко перевірити справжність банкнот.
Перш за все, «віконна» захисна стрічка – це частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (на банкноті номіналом 100 гривень – темно-сірий, номіналом 500 гривень – коричневий) та яскраво виражений кінематичний ефект. Стрічка містить зображення номіналу банкноти та графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки.
Фальшива гривня, ти яка?
Ще є оптично-змінний елемент SPARK, що також має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (на банкноті номіналом 100 гривень – від золотистого кольору до зеленого, номіналом 500 гривень – від зеленого кольору до синього).
Які банкноти НБУ планує оновити найближчим часом?
На жаль, я не зможу зараз надати вам відповідь на це запитання. Інформація про подальші плани Національного банку з оновлення номінального ряду банкнот є конфіденційною. Лише після рішення Правління Національного банку про введення в обіг банкнот нового зразка, ми офіційно повідомлятимемо про це. Такі вимоги українського законодавства.
Дайте, будь ласка, рекомендації нашим читачам, на які мітки та водяні знаки їм варто звертати увагу, аби відрізнити справжню купюру від підробленої?
Сьогодні наявні на банкнотах гривні елементи захисту дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки як під час автоматизованого оброблення готівки з використанням спеціального обладнання, так і при уважному візуальному контролі без застосування спеціальних детекторів.
Головне, що слід пам’ятати, – у разі сумнівів щодо справжності банкнот потрібно не поспішаючи перевірити декілька захисних елементів.
У переважній більшості підроблені банкноти гривні виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих та лазерних принтерів. І якщо просто уважно роздивитися банкноту, можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти.
  • Первинним засобом перевірки справжності банкнот є водяні знаки – зображення, що видимі під час розглядання банкноти проти світла. Це багатотоновий водяний знак (зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти) і світлий елемент водяного знака (зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні).
  • Наступними елементами захисту банкнот для візуального контролю є занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються позитивні і негативні тексти та мікротексти, і широка “віконна” стрічка з кінематичним ефектом (як я вже говорив, вона є на банкнотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року та 500 гривень зразка 2015 року), яка містить зображення числового позначення номіналу та графічного знака гривні;
  • Також є елемент SPARK (знову ж таки на банкнотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року та 500 гривень зразка 2015 року) з поступовим переходом від одного кольору до іншого, і зображення, виконані оптично-змінними фарбами (на банкнотах середніх та високих номіналів зразка 2003-2007 років), що змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору.
  • Можна знайти приховане зображення цифрового позначення номіналу, що стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла.
  • Також на банкнотах розміщено наскрізний елемент – це зображення, що виконані в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти і суміщаються або доповнюють одне одного при розгляданні проти світла.
  • Крім цього, на поверхні банкнот є рельєфні зображення, що визначаються пальцями рук на дотик, у тому числі елемент для людей з послабленим зором. Ці зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при якому фарба на папері лягає випуклим шаром і легко визначається при дотику.
Більш детальна інформація щодо описів усіх банкнот національної валюти, що перебувають в обігу та їх елементів захисту знаходиться у нас на сайті. Якщо все-таки у вас з’явилися сумніви щодо справжності та платіжності грошових знаків, потрібно звертатися до будь-якого банку для проведення дослідження, яке здійснює Національний банк України.
За результатами цих безкоштовних досліджень клієнтам відшкодовується відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення, повертаються ініціатору дослідження. Підроблені грошові знаки національної та іноземної валюти вилучаються без відшкодування їх вартості та в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам відповідних підрозділів Національної поліції України для проведення розслідувань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас