Лондонський суд відмовив Україні у видачі підозрюваного у розкраданні $ 6 млрд екс-голови правління казахстанського БТА Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондонський суд відмовив Україні у видачі підозрюваного у розкраданні $ 6 млрд екс-голови правління казахстанського БТА Банку

Кримінал
974
Вестмінстерський суд Лондона оголосив рішення про відмову Генеральної прокуратури в екстрадиції екс-голови правління казахстанського БТА Банку Романа Солодченка, обвинуваченого в незаконному привласненні майна на суму 6 млрд доларів і зловживанні службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки.
Про це йдеться в повідомленні юридичної фірми “Ільяшев і Партнери”, яка представляє БТА Банк (Казахстан).
В Україні Солодченку загрожувало до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь бюджету України.
Англійський суд не знайшов порушень у процедурі розслідування в Україні, а також встановив, що українські в’язниці відповідають вимогам Конвенції з прав людини.
Однак англійський суд прийшов до висновку, що Україна не може забезпечити справедливе судочинство.
“В цілому ситуація (в Україні) виглядає такою, що поліпшується, але коли прем’єр-міністр країни говорить, що він хоче найняти всіх нових суддів і повністю змінити існуючу систему, це не сигналізує даному суду, що стан справ дуже змінився”, – зазначає суд.
6 березня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи в Берліні (Німеччина), зазначив, що Україна має намір провести радикальну судову реформу.
“В результаті український бюджет не отримає ні копійки від можливої конфіскації майна Солодченка, оскільки винесення вироку і його виконання не відбудуться в Україні”, – прокоментував ситуацію старший партнер юридичної фірми “Ільяшев і Партнери” Роман Марченко.
Солодченко був заарештований в Лондоні 8 січня 2015 року.
Прокуратура в Україні пред’явила екс-банкіру підозру по ч.5 ст.191 та ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України.
Солодченко, а також екс-власник БТА Банку Мухтар Аблязов звинувачуються в завданих банку збитках на загальну суму понад 6 млрд доларів.
Діяльність Аблязова і його спільників також є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів Казахстану, Росії, Угорщини, Латвії та низки інших країн.
Нагадаємо, в жовтні 2015 уряд Франції вирішив екстрадувати екс-власника БТА Банку Мухтара Аблязова в Росію.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас