Гройсмана розглядають як альтернативу Яресько на посаді прем'єра, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсмана розглядають як альтернативу Яресько на посаді прем'єра, - FT

Казна та Політика
1708
Українська владна верхівка розглядає на пост прем’єр-міністра не тільки главу Мінфіну Наталію Яресько, але і спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана.
Про це пише британське видання Financial Times.
У публікації сказано, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше 10 днів тому від представників президента Петра Порошенка і чинного прем’єра Арсенія Яценюка.
Їй запропонували підтримку у Верховній Раді з боку Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту, сказали виданню особи, знайомі з ходом переговорів.
За даними FT, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів в свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності.
Однак, сказано в статті, переговори зайшли в глухий кут в кінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план – кандидатуру Гройсмана.
FT підкреслює, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як кращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.
Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабкішим в плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також Порошенка.
До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду.
“Третім сценарієм” FT називає дострокові вибори в Раду, але зазначає, що вони малоймовірні: волевиявлення відбудеться не раніше осені – це прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності і підриває зусилля по проведенню реформ.
Крім того, політичні інсайдери розповіли виданню, що Порошенко і Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння підтримки їх особисто і їхніх партій зокрема. Вони побоюються, що досить багато голосів отримають лідер Батьківщини Юлія Тимошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі.
Раніше Українська правда писала, що Яресько погодилася очолити “уряд технократів” за умови, що людей в команду пропонує вона, і вже веде переговори з тими, кого хоче бачити в новому уряді.
16 лютого Верховна Рада не змогла відправити Кабінет міністрів у відставку, хоча раніше в цей же день визнала роботу уряду на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком незадовільною.
Це призвело до політичної кризи в країні: з парламентської коаліції вийшли Батьківщина і Самопоміч, залишивши в ній Блок Петра Порошенка і Народний Фронт. Самі народні депутати розходяться в думках, чи існує тепер коаліція.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас