Всеволод Ніколаєв: Як «побудувати» будівельний ринок? Готуємо галузь до змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всеволод Ніколаєв: Як «побудувати» будівельний ринок? Готуємо галузь до змін

Нерухомість
940
Яким є стан вітчизняного капітального будівництва з точки зору його готовності «освоїти» кошти необхідні українській економіці в процесі її майбутньої модернізації? Адже, за підрахунками експертів, до 40% інвестицій будуть витрачені саме на зведення нових об’єктів, тобто, на оплату будівельників.
Не виключено, що через кілька років, в будівельну галузь прийдуть інвестори з-за кордону. Отже, вони будуть намагатися грати на нашому ринку за звичними для них правилами. Це стосується якості проектування, процедур проведення тендерів, змісту договірної документації, принципів ціноутворення, порядку фінансування, методів контролю вартості і строків, управління будівництвом і експлуатацією об’єктів … Чи зацікавлені ми в приході іноземних інвесторів в цей сектор економіки? Безумовно. Але чи готовий вітчизняний будівельний ринок прийняти іноземних «гостей»?
Сьогодні механізм вітчизняного ринку в інвестиційно-будівельному процесі не відповідає сучасним міжнародним вимогам ведення бізнесу. Найчастіше, наші проектні інститути, будівельні компанії, багато виробників і постачальники матеріалів, конструкцій, техніки, інженери – звикли жити і працювати в нинішній системі правил і координат.
Ситуація така, що в нашій країні існує можливість обману усіма і всіх з інвестиційно-будівельного ланцюжку, закінчуючи поінформованого споживача, який ковтає все що робиться і проплачені юридичні, технічні, тимчасові і вартісні порушення і зловживання.
І це в той час, як в будівельній галузі розвинених і навіть країн, що розвиваються в останні роки відбувається справжня інноваційна революція під назвою «інформаційне будівництво».
Ось її основні риси, які можуть здатися фантастикою, що не стосується поки що українських реалій будівельного бізнесу.
1. Проектується не об’єкт будівництва, а весь будівельно-експлуатаційний цикл. Визначається не тільки вартість зведення, а всі витрати, доходи і вигоди, починаючи від передпроектної стадії і до знесення об’єкта або хоча б включно до капітального ремонту. Для цього використовується відкрита, накопичена інформація про вартість подібних об’єктів в процесі будівництва і експлуатації.
2. Проектування здійснює не проектний інститут для замовника, а команда під керівництвом менеджера проекта У ній беруть участь, крім архітекторів та інженерів-проектувальників, інвестор (замовник і, можливо, потенційний користувач), підрядник, а також основні постачальники.
3. У процесі проектування об’єкт ніби компонується з частин з відомими фізичними, вартісними, експлуатаційними та екологічними характеристиками Специфічні вироби проектуються і замовляються в заводському виготовленні, що мінімізує роботи на майданчику. Необхідна інформація про конструктивні частини, за достовірність якої відповідає її джерело, надається виробниками і постачальниками і накопичується в галузевих інформаційних базах.
4. Проектна документація являє собою настільки повну інформаційну модель, що креслення виконуються автоматично.
5. У процесі будівництва інформаційна модель доповнюється даними про всіх конкретних постачальників, виробників і матеріалів. Доповнена таким чином модель в електронному вигляді передається власнику і керуючому об’єктом нерухомості.
6. У процесі експлуатації інформаційна модель доповнюється даними про ремонти і їх вартість по всіх частинах будівлі або споруди і накопичується в інформаційних базах для використання проектувальниками.
Щоб почати рух до «інформаційного будівництва» нам необхідно законодавчо забезпечити надання усіма учасниками будівництва і накопичення в галузевих базах необхідних даних, згаданих вище. В норми проектування необхідно включити вимоги щодо нового складу і якості документації. Для використання сучасних методів і засобів «інформаційного будівництва» треба розгорнути підготовку кадрів.
Дивно, що досі жоден вуз України не випускає фахівців з управління об’єктами нерухомості, інжинірингу, сервейінгу. А взагалі, все це повинно стати предметом державної програми…
Всеволод Ніколаєв , Інститут суспільно-економічних досліджень
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас