Український газовий рекорд на тлі економічної кризи та теплої зими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український газовий рекорд на тлі економічної кризи та теплої зими

Енергетика
9132
Минулої зими Україна збільшила імпорт газу з ЄС і вперше обійшлася без російського палива. Експерти, однак, зазначають, що радіти тут поки що нема чому.
Якщо вірити офіційній статистиці, то 2015 року Україна продемонструвала досі небачену економію, що стосується природного газу. Торік українські споживачі загалом використали 31 мільярд кубометрів блакитного палива. Це майже на вісім мільярдів кубометрів менше, ніж роком раніше. На початок березня цього року в українських підземних сховищах ще залишається приблизно 10 мільярдів кубометрів газу, що є найбільшим залишком за останні п’ять років, повідомив “Укртрансгаз”.
Впадає в око той факт, що впродовж зими Україна не купувала російського газу і, як заявив цього тижня керівник державної енергетичної компанії “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, поки що не збирається відновлювати газопостачання з Росії. Загалом 2015 року Україна скоротила закупівлю газу в Росії більше ніж вдвічі в порівняні з 2014 роком і довела її до історичного мінімуму – 6,1 мільярда кубометрів. Натомість імпорт газу з країн ЄС в порівнянні з 2014 роком подвоївся і торік перевищив 10 мільярдів кубометрів.
З огляду на такі показники український прем’єр Арсеній Яценюк наприкінці лютого заявив, що Україна подолала енергетичну залежність від Росії. “Ми не залежимо від Росії ні по газу, ні по економіці, ні по політиці”, – наголосив він.
Тепла зима й економічна криза, а не реформи
Але тішитися ще зарано, кажуть експерти. Оскільки ідеться зовсім не про підвищення енергоефективності та диверсифікацію енергопостачання. Небачений залишок газу наприкінці цієї зими забезпечив не в останню чергу сприятливий температурний режим, сказав у розмові з DW директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин Валентин Землянський. “Низькі температури спостерігалися лише в січні. Ані грудня, ані лютого, як типово зимових місяців, цього разу не було”, – зазначив Землянський.
Другий фактор, на який вказують експерти, – це економічна криза. Тобто, газ не споживається, оскільки підприємства працюють не на повну потужність, вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Саме тому торік українська промисловість використала вдвічі менше газу, ніж роком раніше, підрахував експерт.
Поспішними оптимістичні заяви Яценюка вважає й заступник директора науково-технічного центру “Псіхея” Геннадій Рябцев. Він закинув урядові відсутність чіткої стратегії з енергоефективності та енергозбереження. “Згідно з деякими публікаціями, на один долар валового внутрішнього продукту Україна витрачає в п’ять разів більше енергії, ніж Польща, й у 22 рази більше, ніж Німеччина. За роки незалежності це співвідношення майже не змінилося, й Україна витратила з 1999 року на імпорт нафти і газу понад 120 мільярдів доларів”, – вважає Рябцев.
Що ж стосується газопостачання з країн ЄС, то директор центру “Псіхея” нагадав, що “Нафтогаз України” досі не спромігся підписати довгострокові контракти з європейськими постачальниками газу.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас