У березні на валютному ринку можливі ситуативні перекоси, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні на валютному ринку можливі ситуативні перекоси, - експерт

Валюта
2539
На валютному ринку в березні зберігається дисбаланс попиту і пропозиції, що продовжить чинити тиск на гривню. Для підвищення пропозиції валюти на ринку необхідна активізація роботи експортерів, приплив зовнішніх інвестицій або кредитних ресурсів, стійка стабілізація валютного ринку, яка привела б до продажу спекулятивно купленої валюти.
«Поки активність експортерів низька і немає значних змін на світових ринках для зміни тренда. Більш того, транзитне ембарго РФ в січні-лютому буде відображатися на скороченні припливу валюти з азіатського напрямку, поки не сформуються альтернативні поставки. На обмежені валютні надходження також впливає падаючий експорт в РФ, і відсутність достатнього перенаправлення цих товарів на інші ринки. В умовах політичної кризи важко очікувати припливу інвестицій і відновлення кредитування з боку МВФ, що призводить до необхідності покриття дефіциту бюджету, в тому числі за рахунок емісії гривні », – зазначає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
У той же час, фактором стабілізації курсу в березні могла б стати докапіталізація банківського сектора, і закінчення строків оплати податку на прибуток с/г виробників. Тому можливі заводи валюти з боку цих учасників ринку.
В цілому, в окремі періоди можливі ситуативні перекоси, коли пропозиція буде вище попиту, що на короткий час може збивати курс. Зокрема, довгі вихідні 7-8 березня сприятимуть перепадів ліквідності ринку. Крім того, не пізніше 4 березня НБУ має намір оголосити рішення щодо адміністративних обмежень валютного ринку.
 
Виплати по ліквідованим банкам вже не чинять тиск на ринок. Стабілізація рівня зарплат, а також високі основні витрати домогосподарств – стримують активність покупців. Доступним ресурсом виступають гривневі депозити, які при дестабілізації ситуації можуть відновити відтік і будуть спрямовані, в тому числі на покупку валюти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас