Тимошенко просить організувати позачергову відставку Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко просить організувати позачергову відставку Яценюка

Казна та Політика
945
Глава фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко звернулася до президента і спікера Верховної Ради з проханням скликати позачергове засідання парламенту, щоб терміново розглянути питання відставки Кабміну.
Про це Тимошенко заявила сьогодні в ході прес-конференції.
За її словами, на засіданні політради партії “Батьківщина” прийнято рішення публічно звернутися до президента і голови ВР з вимогою згідно зі статтею 83 Конституції скликати позачергове засідання парламенту.
“У статті 83 сказано, що позачергова сесія ВР скликається одноосібно головою ВР, або на вимогу президента. Крім того, є ще можливість зібрати третину підписів народних депутатів. Але, третина підписів народних депутатів – це фракції президента і прем’єр-міністра. Тому ми звертаємося згідно зі статтею 83 Конституції негайно скликати позачергове засідання з одним єдиним пунктом порядку денного – це відставка уряду Яценюка. Ми можемо навіть згідно з Конституцією, якщо було свідомо планово провалено висловлення недовіри уряду (за регламентом питання недовіри уряду не можна ставити на голосування частіше одного разу протягом однієї сесії – Авт.), голосувати звільнення з посади прем’єра, що за собою тягне за собою відставку всього Кабміну “, – заявила лідер “Батьківщини”.
Також Юлія Тимошенко вважає, що коаліція розвалилася, і на сьогоднішній день залишилося 26 днів до настання дня, коли президент отримає право розпустити парламент.
“Сьогодні вже 26 днів залишилося до того, щоб 30-денний термін з неіснування коаліції практично завершився. За Конституцією якщо 30 днів після розпаду коаліції не створена нова, президент має право розпускати парламент. Крім того, президент, після розпаду коаліції, згідно з Конституцією, повинен почати консультації. На жаль, сьогодні нічого цього не робиться “, – підсумувала Тимошенко.
Як раніше заявив віце-спікер Андрій Парубій, підстав для оголошення розпуску коаліції немає: “Юридично коаліція існує і продовжує діяти – є 226 підписів. Не може бути й мови про відлік 30-денного терміну. Такий відлік можливий лише після того, як голова Верховної Ради оголосить про розпуск коаліції. Такого оголошення не було “.
Відзначимо, що ні Конституцією, ні іншими законами не передбачена можливість вираження Радою недовіри особисто прем’єр-міністру, що спричинило б відставку прем’єра і всього Кабміну. У коментарі Сегодня.ua нардеп від “Опозиційного блоку” Юрій Мірошниченко підтвердив, що в законодавстві такої норми дійсно немає. А якщо парламент все ж піде на такий крок, то він буде чисто політичним, а не юридичним.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас