Битва за нафтогазовий пиріг. Міненерго та Нафтогаз посперечалися за те, хто буде керувати активами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за нафтогазовий пиріг. Міненерго та Нафтогаз посперечалися за те, хто буде керувати активами

Енергетика
361
Між Міненерго та Мінекономіки відбувся перший публічний конфлікт за те, яким чином будуть надалі керуватися українські нафтогазові конфлікти
У п’ятницю заступник голови комітету Верховної ради з ПЕК Ольга Бєлькова провела статусний круглий стіл, куди запросила міністра енергетики Володимира Демчишина, голову Нафтогазу України Андрія Коболєва, а також представників МВФ, Світового банку, ЄБРР та Енергетичного співтовариства.
Круглий стіл Белькова зібрала, оскільки ситуація з майбутньою реформою зайшла в глухий кут. У близького до Арсенія Яценюка голови НАК Андрія Коболєва і в ставленика Порошенко Володимира Демчишина виявилися діаметрально протилежні погляди на те, як необхідно проводити реформу.
Зараз Нафтогаз керує акціями Укргазвидобування, Укртрансгаз, Укрнафти, Чорноморнафтогазу, Укргазвидобутку.
Навіщо все це потрібно
Поділ нафтогазового монополіста на кілька компаній і насамперед відділення трейдингу від транспортування – це вимога ратифікованої Україною Енергетичної хартії.
Останнім часом Нафтогаз регулярно звинувачували в тому, що він на свою користь вирішує, газ яких трейдерів закачувати в ПСГ, а яких ні. На думку учасників ринку, це є основною проблемою, через яку на базі української ГТС і ПСГ неможливо створити газовий хаб, коли в наших сховищах тримали б газ всі бажаючі, а ринок став по-справжньому вільним.
«Закордонні оператори просто не хочуть віддавати газ на зберігання по-суті, своєму конкуренту в особі Нафтогазу», – каже голова альянсу Нова енергія України Валерій Боровик. Втім, в самій монополії факт втручання в діяльність Укртрансгазу і нерівного ставлення до операторів ринку категорично спростували.
Побічно наявність проблеми на круглому столі підтвердив представник Європейського банку реконструкції та розвитку, який заявив, що зараз до українських ПСГ та газотранспортної системи є певна «недовіра з боку європейських структур».
Варіант Міненерго
Міненерго запропонувало залишити Нафтогазу України виключно трейдингову компанію, якою буде керувати Міненерго. Держпакети акцій Укргазвидобутку, Чорноморнафтогазу, Енергоатому, Укргідроенерго і Укрнафти Міненерго планує передати державній холдинговій компанії, яка повинна керувати пакетами акцій.
Нагадаємо, що нещодавно в Мінекономіки стався скандал, коли міністр Айварас Абромавичус звинуватив заступника голови фракції БПП в парламенті Ігоря Кононенка у лобіюванні на посаду заступника міністра, який повинен був створювати держхолдинг Андрія Пасішника. Пасішника називають креатурою Кононенко в Нафтогазі. Там він до останнього часу обіймав посаду виконавчого директора.
Укртрансгазом, Укрнафтою та Укренерго Міненерго плануєте керувати само.
Формально концепція містить пункт про подальшу приватизацію активів, переданих Мінекономрозвитку. Але в ході презентації Володимир Демчишин обмовився, що якщо компанії будуть добре заробляти, то держава цілком можливо відмовиться від їх приватизації.
Міненерго пропонує передати йому управління Укртрансгазом, Укртранснафтою та Укренерго
Варіант Нафтогазу
Варіант Нафтогазу припускає, що ФДМ передається у власність 100% акцій новоствореної структури ВАТ «Магістральні газопроводи України», яка буде володіти українською ГТС. Керувати ж нею буде до 2020 року Укртрансгаз, який буде входити до складу Нафтогазу.
Укргазвидобування, Укрнафта і Чорноморнафтогаз також залишаються в складі НАК до 2020 року, після чого держпакети акцій цих компаній повинні бути продані. Вибір дати пояснюється тим, що до того моменту в Україні буде діяти ринкова ціна на всі енергоресурси. А значить активи вдасться продати дорожче.
Нафтогаз також пропонує призначити незалежні наглядові ради в кожну з компаній, що на думку керівництва монополії дозволить переконати західних газотрейдерів в їх не підконтрольності НАКу.
Ще більш категоричним у цьому відношенні був радник міністра економіки Адамас Аудикас, який закликав провести продаж держпакетів акцій держмонополій якомога швидше. «Не розумію у чому взагалі суть суперечки. Мінекономіки та Міненерго не можуть ефективно керувати такою кількістю нафтових та газових компаній і тому їх треба продати якомога швидше. Дивно, чому всі так проти?», – дивувався він. Присутні на слуханнях народні депутати, почувши ці заяви, стали насміхатися.
Нафтогаз України пропонує лише модернізувати існуючу систему управління держвласністю
Позиція міжнародних організацій
Світовий банк підготував свій власний варіант реформи НАКу. У ньому Укртрансгаз повинен керуватися Фондом держмайна, а ПСГ виділені в окрему компанію, яка буде керуватися ще одним, спеціально створеним державним органом.
Це зроблено для того, щоб виключити будь-який вплив НАКу та Міненерго на управління ГТС та ПСГ.
Між тим, голова Енергетичного співтовариства Янез Копач, який був присутній на заході, відкрито піддав критиці варіанти Міненерго і Нафтогазу, заявивши, що вони до кінця не задовольняють ЕС. Деталі Копач розкривати не став, пообіцявши обговорити їх 6 березня у Відні на наступних слуханнях, присвячених реформі Нафтогазу.
Олег Гавриш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас