Хто в системі всіх найважливіше? Нацбанк скоротив число системно-важливих банків з 7 до 3 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто в системі всіх найважливіше? Нацбанк скоротив число системно-важливих банків з 7 до 3

Казна та Політика
4041
Національний банк України (НБУ) визначив системно важливими найбільший в Україні ПриватБанк (Дніпропетровськ) і державні Ощадбанк і Укрексімбанк (обидва Київ), повідомив регулятор на веб-сайті в понеділок з посиланням на рішення Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта ) платіжних систем від 16 лютого.
В кінці 2014 року НБУ визнав системно важливими ще п’ять банків: Дельта Банк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбанк і Дочірній банк Сбербанку Росії, проте до теперішнього часу щодо Дельта Банку вже прийнято рішення про ліквідацію.
Нацбанк в релізі в понеділок вказує, що системно важливий банк зобов’язаний з 1 січня 2019 року дотримуватися нормативу миттєвої ліквідності (Н4) не менше 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не більше 20%.
Крім того, з 1 січня 2020 року системно важливий банк також повинен формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику згідно з Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні.
Як наголошується в повідомленні, банк відноситься до системно важливих, якщо показник системної важливості фінустанови вище, ніж розмір середньоарифметичного показника системної важливості відповідних банків.
При цьому для визначення системно важливих банків враховуються загальні активи (коефіцієнт зважування 35%), кошти фізосіб, суб’єктів господарювання та небанківських фінустанов (коефіцієнт 35%), кошти, розміщені в інших банках (коефіцієнт 7,5%), залучені від інших банків кошти (коефіцієнт 7,5%), кредити, надані суб’єктам господарювання в промисловість, сільське господарство і будівництво (коефіцієнт 15%).
Рік тому НБУ вказував, що віднесення банків до системно важливих не обумовлює обов’язкове прийняття рішення про участь держави в їх капіталі: таке рішення приймається експертно – аналітичною радою з питань участі держави в статутному капіталі банків при Мінфіні. Зокрема, держава відмовилася брати участь в докапіталізації Дельта Банку.
ПриватБанк заснований в 1992 році. Станом на 7 липня 2015 року його найбільшими акціонерами є Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойський з частками по 45,3182%.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2015 року з розміром загальних активів (241,809 млрд грн) банк був найбільшим серед 123 банків, що діяли в країні банків.
Ощадбанк заснований в 1991 році. Його єдиним власником є держава. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2015 року з розміром загальних активів Ощадбанк посідав друге місце (156,596 млрд грн) серед 123 банків, що діяли в країні банків.
Укрексімбанк заснований в 1992 році. Його єдиним власником є держава. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2015 року з розміром активів він займав третє місце (140,192 млрд грн) серед 123 банків, що діяли в країні банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас