Cargill згортає частину бізнесу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cargill згортає частину бізнесу в Україні

Аграрний ринок
2005
Одна з найбільших у світі сільськогосподарських компаній Cargill, представлена в Україні, – «Cargill Україна» (№15 у рейтингу Forbes 200 найбільших компаній, виторг за перше півріччя 2014 року – 8 244,9 млн гривень, прибуток – 763 млн гривень) – згортає бізнес з постачання аграріям насіння, добрив і засобів захисту рослин. Цю діяльність буде повністю припинено в Чорноморському регіоні (ринки України, РФ, Угорщини, Румунії, Болгарії, Словаччини та Польщі) у травні 2016 року.
Згідно із заявою компанії, очікувану синергію між трейдингом і продажем аграріям товарів не вдалося реалізувати повною мірою. Припинення бізнесу торкнеться 180 працівників із близько 175 000 (штат компанії по всьому світу, зокрема і в Європі).
Це рішення – частина глобальної реструктуризації, яку Cargill почала минулого року. Необхідність у цьому зумовлена циклом низьких цін на сировинні товари, який триває вже декілька років, кризовими явищами в низці економік світу, що знизило глобальний попит, і, відповідно, зменшенням доходів фермерів.
Наскільки помітною була Cargill на ринку поставок аграріям засобів виробництва? У переліку напрямків діяльності на сайті компанії «постачання якісних засобів захисту рослин, насіння і добрив» стоїть на першому місці.
Дмитро Гордейчук, керівник проекту «Інфоіндустрія», зазначає, що серед клієнтів компанії було близько 3000 фермерів. «У них була вибудована система [інфраструктура] продажів для фермерів, навіть був свій журнал «Компас». Вони постачали насіння, добрива та пестициди, а натомість забирали готову продукцію і продавали її», – пояснює Гордейчук.
За його словами, основний ризик цієї моделі криється в можливості різноспрямованих цінових трендів на матеріали і готову продукцію. «Схема може виявитися провальною, якщо ціни на добрива і курс стрибатимуть, а готова продукція стоятиме у вас на складах. Цьогоріч вони [Cargill] відмовляються від цієї схеми, тому що кукурудза сильно подешевшала», – зазначає Дмитро Гордейчук.
Як довго триватиме період низьких цін на зерно? Експерти сходяться на тому, що тренд зміниться протягом двох років, але визнають: ринок може поводитися непередбачувано. «Тут ціни на нафту мало хто може зрозуміти, не те що ціни на зерно», – іронізує Верницький.
Віталій Кравченко, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас