Вибори глави НДУ: хотіли як краще, вийшло як завжди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори глави НДУ: хотіли як краще, вийшло як завжди

Казна та Політика
377
_ У грудні минулого року наглядова рада Національного депозитарію України з метою активнішого розвитку й посилення його функцій вирішила змінити керівника й оголосила конкурс на посаду глави правління. Для відбору кандидатів запросили рекрутингові агентства і створили спеціальну конкурсну комісію, до якої увійшли три представники НКЦБФР, троє від НБУ і один незалежний експерт − Брайан Тейлор − з BTA consulting._
Однак поки що далеко не факт, що хтось із них очолить установу. Обговорення кандидатур, які пройшли перший етап, серед учасників ринку здебільшого звелося до «теорії змови».
Фіналістами першого етапу стали: Міндаугас Бакас, Ангел Рабаджийскі, Руслан Магомедов і Андрій Порада. Перші два − нерезиденти, які працювали на ринку Литви та Болгарії. Решта двоє − з досвідом роботи на українському ринку. Зокрема, Магомедов відомий як СЕО компанії Astrum, яку пов’язують з олігархом Леонідом Юрушевим. Андрій Порада раніше працював на посаді начальника управління депозитарної діяльності в одному з комерційних банків з іноземним капіталом.
Хто ці люди?
Деяким учасникам ринку імена перших переможців були відомі ще минулого тижня, але активне обговорення кандидатів у соцмережах почалося тільки після офіційного повідомлення НКЦПФР.
Про другого кандидата він висловлюється теж досить категорично: «Магомедова, так, давно знаю. Як трейдера. Але я як профучасник фондового ринку переконаний, що такою специфічною структурою, як Центральний депозитарій, має керувати фахівець, який добре розбирається в тонкощах депозитарної системи та в депозитарному законодавстві України. Ця людина повинна жити й дихати цим. Знати все досконально».
Власне, сама «теорія змови», за словами опитаних Forbes фахівців, полягає в тому, що весь конкурс − лише ширма для проведення «потрібних» людей в правління НДУ. «Те, що ми бачимо сьогодні, є не що інше, як бажання посадити в правління НДУ повністю лояльних до НКЦПФР людей. Це частина зусиль, спрямованих на максимальну монополізацію фондового ринку по лінії біржа − Центральний депозитарій − Розрахунковий центр, і створення того самого вертикально інтегрованого [ринку], про який комісія вже не перший день говорить», − упевнений Когут.
В органах управління самого НДУ єдиної думки з приводу зміни керівника також немає. Наприклад, голова наглядової ради НДУ Роман Сульжик підтримує ідею залучення нерезидентів. «Величезний позитив у тому, що західні фахівці такого рівня звернули увагу на дану вакансію і виявили бажання взяти участь у конкурсі. Це люди, яким цікаве саме завдання і можливість привести депозитарну систему України до європейських стандартів», − пояснює Сульжик.
Інший співрозмовник Forbes із НДУ на правах анонімності розповів, що всередині установи цей конкурс сприймається як бажання деяких членів НКЦПФР отримати повний контроль над НДУ. «Але вже якщо вибирати з учасників конкурсу, то швидше з тих, хто не потрапив у шорт-ліст», − пропонує співрозмовник з НДУ.
Чим допоможуть іноземці?
Деякі учасники ринку скептично висловлюються і з приводу відкритого залучення нерезидентів. «Наглядова рада затвердила такі вимоги до кандидатів, що жоден іноземець не здатний у них вписатися (наприклад, знання досконало українського законодавства про ринок цінних паперів та депозитарної діяльності). Зарплата? Я не думаю, що це головне при запрошенні іноземця. Головне питання: навіщо? Що він може принести в наш центральний депозитарій? Хтось дійсно вважає, що ця людина вирішить проблеми, які існують з вини окремих депозитарних установ чи торговців? Це поза рамками його компетенції, цим повинен предметно і цілодобово займатися регулятор», − зауважує екс-глава НДУ Володимир Ульянов, який теж подавав документи на конкурс.
«Я б ще зрозумів і підтримав кандидатів з ринків, які є топовими в Європі. У даній ситуації це або несамостійні гравці, які будуть «слухатися» тих, хто їх призначив, або ширма для того, щоб протягнути потрібну людину. На перший тур, я так розумію, подавалися досить компетентні особи: Олексій Тарасенко, Володимир Ульянов, Богдан Лупій, Ігор Селецький та інші колеги. Але деякі учасники, які вийшли у фінал, не йдуть ні в яке порівняння з цими профі. Тому я б деяким особам рекомендував відкликати свою заявку і не брати участі в розігруванні вистави», − висловлюється Когут на адресу іноземців, які пройшли у фінал.
До речі, Forbes відправив в агентство Wardhowell запит про те, наскільки нерезиденти ознайомлені з умовами роботи на посаді глави НДУ, і скількох із чотирьох кандидатів, які пройшли у фінал, рекомендувало саме агентство, але відповіді не отримав. Фіналістам-нерезидентам були відправлені питання в Facebook про їхнє бачення розвитку депозитарної системи України − відповіді до моменту публікації матеріалу ми також не отримали.
Компетентність і конфлікт інтересів
Ні для кого не секрет, що НДУ є хранителем безлічі конфіденційної інформації. Які ж ризики можуть виникнути, якщо, наприклад, главою НДУ стане близький до одного з олігархів кандидат?
«Добре, що ви розумієте значення цієї інформації. А ось мені недавно довелося розмовляти з людиною, яка прямо впливає на дієздатність НДУ і яка взагалі цього не розуміє. Депозитарна система повинна працювати так, щоб, наприклад, при зміні влади її не можна було використовувати для онлайн-пошуку чиїхось активів. Влада має одну цікаву властивість − змінюватися. Якщо сьогодні створити умови для полегшеного пошуку активів «папередників», то завтра, використовуючи цей же механізм, будуть знаходити активи «сьогоднішніх». Тому керівник центрального депозитарію має бути рівновіддаленим від будь-яких ФПГ», − пояснює Ульянов.
В НКЦПФР на питання «конфлікту інтересів» Магомедова і про достатність досвіду Андрія Поради відповіли: «Ще досить рано робити певні висновки й оцінювати конкретних кандидатів, які пройшли на другий етап конкурсу. Їх досвід і професійні якості оцінювали сім членів конкурсної комісії, які представляють Комісію з цінних паперів і Національний банк, а також міжнародні експерти. Комісія продовжує активний пошук кандидатів, тому список може розширюватися», − запевняє член НКЦБФР Олександр Панченко.
Раніше на сайті НККЦБФР разом із результатами першого етапу було зазначено, що відповідно до затвердженої процедури проведення конкурсу, на другому етапі з вибраними кандидатами відбудуться співбесіди. Остаточну кандидатуру, враховуючи рекомендації конкурсної комісії, має вибрати наглядова рада, а затвердити − загальні збори ПАТ «НДУ». Водночас, згідно з наведеною вище відповіддю Олександра Панченка, можна припустити, що шорт-ліст кандидатів буде розширено.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас