Промінвестбанк випробовують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк випробовують

Кредит&Депозит
5107
Промінвестбанк знову, як і в 2008 році, зіткнувся з викликом, який може покласти банк на лопатки. І хоча Зовнішекономбанк підтвердив готовність збільшити капітал банку на 20 млрд грн за рахунок вибачення майже всіх виданих йому кредитів, клієнти – як населення, так і бізнес – усе ще нервують. А НБУ не поспішає рефінансувати «дочку» російського банку.
Паперова конвертація
Російський Зовнішекономбанк, що належить уряду РФ, схвалив збільшення статутного капіталу Промінвестбанку на $800 млн. «Ця операція буде проведена за тією ж схемою, як роблять усі великі банки. Раніше надані материнською структурою Промінвестбанку валютні кредити не погашатимуться, а будуть конвертовані в капітал», – заявили в ПІБ. За підсумками операції статутний капітал зросте на 20 млрд грн – до 39 млрд грн.
Зовнішекономбанк запевняє, що не має наміру продавати «дочку». «Операційно Промінвест – прибутковий банк. Тільки збільшення резервів приносить збитки», – запевняє в. о. голови Зовнішекономбанку Андрій Сапелін.
За перші три квартали 2015 року статутний капітал ПІБ виріс у 2,3 раза – до 19 млрд грн. Але цього виявилося недостатньо. «Емісія тягне за собою бухгалтерську операцію, мета якої – не покрити резерви за активними операціями, а вирівняти Н1 (мінімальний розмір регулятивного капіталу – 500 млн грн. – FinClub) і Н2 (адекватність регулятивного капіталу – не менше 10%, але НБУ дозволив порушувати її до 2019 року. – FinClub). Оскільки гроші вже де-факто заведені в ПІБ і перебувають на його балансі, а наглядова рада Зовнішекономбанку ухвалила рішення про докапіталізацію, то ми вважаємо, що Н1 і Н2 вже в зоні допустимих значень. За моїми оцінками, з урахуванням запланованої докапіталізації розрахунковий Н2 банку на початок лютого складає 11-12%», – розповів FinClub голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
Регулятивний капітал і Н2 Промінвестбанку на кінець 2015 роки не опубліковані, але на кінець III кварталу вони становили 3,969 млрд грн і 7,05% відповідно. Валютні зобов’язання Промінвестбанку перед іншими банками – 24,62 млрд грн ($1,14 млрд).
Заявлене збільшення капіталу на 20 млрд грн передбачено планом докапіталізації банку, розробленим після проведення діагностики Промінвестбанку в 2015 році. На цю «проводку» у ПІБ є півтора місяці. «Банк має завершити до 1 квітня всі технічні процедури, пов’язані з вирішенням цього питання», – заявила член правління НБУ Катерина Рожкова.
Накопичені проблеми
Втім, як і сім з половиною років тому, банк не може розтягнути вирішення проблеми на півтора місяця. На нього тисне дефіцит ліквідності та нервозність клієнтів, які за два останні роки не пішли з банку з російським капіталом. «Активна кампанія проти банків з російським капіталом, що не припиняється вже другий рік поспіль, а також заклики, в тому числі на урядовому рівні та в Раді,«закрити, відібрати, знищити» не минають безслідно», – прокоментував події перший заступник голови правління ПІБ В’ячеслав Юткін.
Віталій Шапран стверджує, що іще на початку лютого з ліквідністю у банку проблем не було. «Інформація про те, що повернення НБУ 1,7 млрд грн рефінансування наприкінці 2015 року нібито призвело до проблем із забезпеченням ліквідністю ПІБ, не має нічого спільного з реальною картиною. У грудні 2015 року, січні та початку лютого 2016-го миттєва і поточна ліквідність банку в 2-2,5 раза перевищувала граничні значення, встановлені НБУ, запас за короткостроковою ліквідністю був скромніший, але цей норматив дотримувався», – пояснює експерт.
«ПІБ потрапив у perfect storm. Якість активів у нього була, судячи з відгуків з ринку, однією з найнижчих серед великих банків України», – говорить керуючий партнер компанії FinPoint Investment Advisors Сергій Будкін. Станом на 1 жовтня кредитний портфель юросіб становив 42,19 млрд грн (76% – валютні кредити), обсяг резервів – 12,48 млрд грн. За інформацією джерела FinClub в банку, за кредитами не платять навіть ті клієнти, які можуть обслуговувати заборгованість. «ПІБу, як і іншим, потрібно чекати поліпшення економічної ситуації, поліпшення росту ВВП, стабілізації національної валюти. Зазвичай це позитивно впливає на позичальників, і вони протягом шести-дев’яти місяців пожвавлюються», – говорить Віталій Шапран.
Батьків не вибирають
Власникові банку також потрібна докапіталізація. Влада РФ оцінила «дірку» Зовнішекономбанку в 150 млрд руб. (близько $2 млрд). «Ускладнюється ситуація тим, що у ЗЕБ, якщо вірити повідомленням російських інформагентств, відбувається зміна першої особи», – підкреслив Сергій Будкін.
А поки нервують не тільки топ-менеджери ПІБ, але і його клієнти, у яких на рахунках в банку на кінець III кварталу було 15,53 млрд грн. Спочатку корпоративні клієнти почали скаржитися на затримку платежів, потім – фізособи. ПІБ з вівторка знизив удвічі добові ліміти зняття готівки в банкоматах: до 1 тис. грн – за звичайними картками і до 3 тис. грн – за картками преміум-класу. У кол-центрі такі дії пояснили не дефіцитом ліквідності, а «роботою з переходу банку на нову базу даних».
«Сподіваємося, що вже сьогодні до вечора або найближчими днями усі обмеження будуть зняті», – сказали FinClub в банку. Обмеження не стосуються карткових розрахунків і зняття готівки в касах (до 300 тис. грн на день). Інформацію про заборону НБУ на залучення депозитів (впроваджується в разі визнання проблемним) в банку не підтвердили. Для перевірки достатньо всього 5 тис. грн – мінімальної суми вкладу в ПІБ.
У Промінвестбанку від середини 2014 року куратор НБУ «стежить за ситуацією і контролює банківські операції». Але навряд чи регулятор легко прийме рішення «залити» банк кредитами. Сергій Будкін вважає, що будь-яке виділення рефінансування банку з російським капіталом «матиме дуже серйозний політичний ризик для керівництва НБУ, якого можуть звинуватити у всіх смертних гріхах». Наприкінці січня голова правління ПІБ Віктор Башкіров заявляв FinClub: «Ми вже давно не ходимо в НБУ за рефінансуванням. А коли ходили, завжди повертали його достроково. Останнього разу ми провели таку операцію 9 грудня – залучили кредит рефінансування на 200 млн грн. У заставу ми віддали облігації внутрішньої держпозики».
Примітно, що вже наступного дня після прийняття Зовнішекономбанком рішення про збільшення капіталу ПІБ регулятор вирішив почати рефінансувати проблемні банки, а також скасувати прив’язку сум кредитів до регулятивного капіталу. Але вчора на тендер з підтримання ліквідності жоден банк не подав заявки до НБУ. Черговий аукціон – наступного тижня.
Світло в кінці тунелю
Незважаючи на оптимістичні заяви Зовнішекономбанку, скорочення присутності «росіян» можливо не тільки з політичних, а й фінансових причин. «Я припускаю, що під дією падіння якості активів ПІБ в 2016 році знадобиться додаткова докапіталізація, щоб утримувати Н2 вище граничного значення, встановленого НБУ», – пояснює Віталій Шапран.
Джерело на ринку повідомило FinClub, що ПУМБ вів переговори з Промінвестбанком про купівлю його ліквідних корпоративних кредитних портфелів: «Хочуть викупити найкраще, не донецьке, і якнайшвидше». У ПУМБ, втім, заявили FinClub, що «не пропонували ПІБ викупити його кредитний портфель». Також співрозмовники FinClub стверджують, що частина зарплатних клієнтів Промінвестбанку переводяться до ВТБ Банку – «дочки» іншого російського банку. «Але у ВТБ Банку триває поступове скорочення бізнесу», – говорить один з колишніх співробітників банку.
Джерело в Зовнішекономбанку говорило FinClub, що одним з варіантів порятунку ПІБ було об’єднання з іншими банками з російським капіталом. «Але керівник Сбербанку Росії Ігор Юшко категорично відмовився від такої пропозиції. Більш того, акціонери ВТБ Банку і Сбербанку самі розглядають варіанти виходу з України», – повідомило джерело на банківському ринку.
Вікторія Руденко, Руслан Чорний
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас