Представник ЄС в Україні розкритикував президентський законопроект про посилення прав генпрокурора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник ЄС в Україні розкритикував президентський законопроект про посилення прав генпрокурора

Казна та Політика
557
“Я стурбований змінами, які пропонують внести до закону “Про прокуратуру”(4055), які загрожують незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через надання зайвої дискреційної влади генпрокурору”, – сказано в заяві Томбінського, опублікованій в Фейсбуці представництва ЄС.
За словами дипломата, важливо не затягувати з введенням в 2016 році, відповідно до зобов’язань України, ефективної системи декларування статків.
“Така система повинна бути всеохоплюючою і стосуватися всіх посадових осіб, які працюють в сферах і на посадах, уразливих до корупції”, – зазначив Томбінський.
Він також наголосив на важливості початку роботи Нацагентства з питань запобігання корупції. “Я вітаю роботу, яка ведеться на поточному тижні у Верховній Раді з приводу важливого антикорупційного законодавства, яке також є частиною зобов’язань України, що стосуються візової лібералізації”, – сказав посол.
При цьому, він зазначив, що проекти законів про виявлення, розшук і управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (4056), і про арешт майна і конфіскації (4054) відповідають стандартам ЄС.
Нагадаємо, законопроект 4055, ініціатором якого є президент Петро Порошенко, вносить зміни в закон “Про прокуратуру” в частині призначення керівника і заступників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Зокрема, закон гарантує генпрокурору Віктору Шокіну повний контроль як над чинним (може безперешкодно звільнити), так і над майбутнім (може вибрати свого) керівником САП.
Правки дозволяють генпрокурору на власний розсуд відхиляти два рази поспіль кандидатів на посаду антикорупційного прокурора, поданого конкурсною комісією. Крім того, в разі прийняття законопроекту, звільнити чинного антикорупційного прокурора Назара Холодницького, обраного керівником Антикорупційної прокуратури на п’ятирічний термін, можна буде достроково.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас