Мінфін пропонує ввести інститут уповноважених економічних операторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує ввести інститут уповноважених економічних операторів

Казна та Політика
362
У Міністерстві фінансів презентували проект закону “Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних процедур)”.
Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.
Як зазначається, метою законопроекту є наближення українського законодавства в податковій і митній сфері до Угоди між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі (EUDCFTA).
“З цією метою, зокрема, був розроблений даний проект закону, який покликаний ввести в Україні дієвий механізм інституту уповноважених економічних операторів (УЕО) аналогічний тому, який функціонує в ЄС і який є одним з основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС”, – йдеться в повідомленні Мінфіну.
Введення УЕО допоможе поліпшити економічні і адміністративні умови для митного оформлення товарів українськими експортерами та імпортерами, і тим самим максимізувати використання вигод, які дає українським виробникам EUDCFTA.
Держава буде здійснювати видачу сертифікатів УЕО двох видів, в залежності від характеру вимог та спрощень.
Сертифікат по надійності і безпеки буде виходити підприємством для мінімізації митного контролю товарів і скорочення часу перетину кордону.
Сертифікат на спрощення митних процедур надається УЕО для спрощення і прискорення проведення митних формальностей для випуску товарів у режим.
Як відзначають автори законопроекту, введення інституту УЕО і надання українським підприємствам такого статусу на базі прийнятих у міжнародній практиці критеріїв стане дієвим інструментом боротьби з корупцією та адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.
“Концепція УЕО є найкращою світовою практикою в міжнародній торгівлі, але до сих пір не реалізована в Україні. Даний законопроект дозволить нам значно наблизити українське законодавство до стандартів ЄС, зменшити бар’єри для міжнародної торгівлі, – а значить, зменшити вартість імпорту і зробити українські товари і підвищити конкурентоспроможність українських експортерів “, – зазначила з цього приводу Міністр фінансів Наталія Яресько.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас