Яценюк розповів, що потрібно зробити, щоб Україна стала європейською країною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк розповів, що потрібно зробити, щоб Україна стала європейською країною

Казна та Політика
4135
За словами глави уряду, світ зараз зіткнувся з новим економічним викликом: падіння цін на нафту викликало спад промвиробництва в найбільших економіках світу, більш за все в Китаї. Це, природно, впливає на європейську та американську економіки, а також і на Україну, яка є частиною глобальної економіки. Але, впевнений прем’єр, нам не треба сподіватися на когось – правильно буде самим шукати вихід зі складної ситуації.
Гроші: бізнесу потрібні кредити
Основа економічної стабільності – це, як відомо, стабільність цін. У минулому році країна зіткнулася з галопуючою інфляцією, темпи зростання якої досягли майже 45%. У цьому році Кабмін поставив перед собою мету: не більше 12% інфляції. Але цього, за словами Прем’єра, можна досягти лише за умови проведення економічних реформ і продовження співпраці з МВФ – бо для того, щоб запустити економіку, потрібен фінансовий ресурс: “У першу чергу це – внутрішні джерела з банківського сектора, – каже Яценюк. – Ми провели дискусію з українськими банками і Нацбанком. Що потрібно малому та середньому бізнесу? Довгі і дешеві кредити. Але це можливо лише за умов стабільності банківської системи. А додатковою “подушкою стабільності” стане співпраця з МВФ, Світовим банком та іншими фінансовими організаціями. Ще одне джерело коштів – зовнішні інвестиції. Але для цього потрібна масштабна, чесна і прозора приватизація держвласності”.
2 кроки: митниця і податкова реформа
Але одних інвестицій мало: для того, щоб гарно працювати, потрібен сприятливий бізнес-клімат і бізнес-середовище, сказав глава уряду. Тільки тоді інвестор прийде в українські компанії, внесе в них гроші, створить нові робочі місця і залучить додаткові інвестиції для розвитку. “Що таке для підприємця корупція?” – Задає питання прем’єр. І тут же відповідає: “Це митниця і податкова інспекція. Завдання №1 для уряду – навести тут порядок. В ході широкомасштабної реформи 4 митниці передадуть в управління іноземним компаніям. Це треба, щоб ми побачили, як це працює в західних країнах, взяли кращий зарубіжній досвід і продемонстрували всім іншім митницям високі стандарти і зразки, як обслуговувати український бізнес і не брати хабарів “.
Також необхідно завершити Податкову реформу. І тут перший крок вже зроблений, сказав Яценюк: зменшено вдвічі найбільший податок на бізнес – податок на зарплату. Але податкова реформа – це не просто зміна ставок оподаткування, а в першу чергу зміна системи адміністрування податків, спрощення сплати податків та скасування низки бюрократичних функцій, які лише провокують корупцію стосовно платників податків. “Тут уряд і парламент повинні мати єдину платформу податкової реформи. Сподіваюся, що парламент підтримає той Податковий кодекс, який внесено Кабінетом міністрів”, – резюмував прем’єр.
Держкомпанії: час отримувати прибуток
Ще однією підмогою для якнайшвидшого розвитку бізнесу і економіки країни в цілому повинна стати дерегуляція. Це означає, що необхідно крок за кроком рухатися в напрямку зменшення функцій держави і спрощувати будь-які реєстраційні, ліцензійні та інші функції, які держава надавала. У тому числі – спрощувати їх безпосередньо для кожного підприємця в країні. “Дерегуляція проводитися вже два роки, – нагадав прем’єр. – Зроблено багато, але недостатньо. Окремо хочу зупинитися на підприємствах державної форми власності. Які начебто не мають відношення до соцстандартів або підвищення зарплат, але за підсумками року кожна держкомпанія перераховує дивіденди до Держбюджету, а це дозволяє підвищити виплати вчителям, лікарям, фінансувати об’єкти інфраструктурі. Якщо ми продовжимо роботу з призначення керівників 50 найбільших держкомпаній, незалежних від політиків, уряду, чиїхось бізнес-інтересів, – це поліпшить фінансові результати компаній”. Як приклад Яценюк навів “Нафтогаз України”: “Компанія, яка рік тому мала збитки в 10 млрд доларів, а в нинішньому році буде прибутковою”.
Суд: чесний і незалежний
Але економіка може розвиватися, а країна може вважати себе демократичною лише за однієї умови: наявності чесної і незалежної судової влади. “Вона повинна бути некорумпованою, – уточнив Яценюк. – Ми зробили перший крок, проголосували за зміни до Конституції, які необхідно затвердити у другому читанні. Що означають ці зміни? Вони означають, що всі судді повинні пройти процес чесної переатестації. Судді, яких звинувачували в корупції, які виносили неправосудні рішення, повинні покинути суддівській корпус назавжди. На їх місце повинні прийти молоді, чесні, кваліфіковані юристи,які, одягнувши суддівські мантії, стануть судити ім’ям України і ім’ям української справедливості. Ось для чого треба внести в парламент нові закони про судоустрій і про статус суддів. Таким чином нова українська система забезпечить захист прав і свобод людини й громадянина, захист бізнесу і підприємництва та забезпечить основу демократії – це чесний справедливий суд”.
Відповідальність: потрібна єдність
Наостанок прем’єр знову нагадав про відповідальність української політичної еліти. “Мене не хвилюють чвари і дрібна боротьба українських політиків за владу, – заявив прем’єр. – Ми всі повинні боротися за Україну, за кожного українця. Уряд озвучив принципи нової та чесної української політики. Ці принципи підтримані країнами Великої сімки і нашими західними партнерами. Упевнений: на цих же принципах стоїть і президент України, і відповідальні політики в парламенті. Нам необхідна єдність: єдність на шляху реформ, єдність в забезпеченні соціальної справедливості, єдність в судовій реформі, єдність в необхідності, щоб Україна насправді стала членом Європейського союзу і НАТО, єдність в наших цілях, принципах і цінностях. І якщо ми єдині – тоді ми непереможні”.
Справедливість: робота і пенсії
Соцсправедливість – основа європейського демократичного суспільства. “Ми вчасно сплачуємо зарплати і пенсії, в минулому році підвищили їх на 13 і 19%, в нинішньому році підвищимо ще на 12%, – акцентував прем’єр. – Але проблема України – це бідність і приховане безробіття. Нам необхідно створювати робочі місця і проводити Пенсійну реформу, адже бідність і корупція взаємопов’язані. Жорстка і безкомпромісна боротьба з корупцією на всіх щаблях державної влади – це спільне завдання президента, уряду, парламенту і всього відповідального політичного класу країни”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас