В Україні вдосконалюють систему захисту прав споживачів фінансових послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вдосконалюють систему захисту прав споживачів фінансових послуг

Казна та Політика
820
Національний банк закликає народних депутатів України підтримати проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» № 2456-д, повідомляється на сайті регулятора.
«У європейських країнах права і свободи громадян, особливо в частині забезпечення прав споживачів фінансових послуг, є безперечним і обов’язковим надбанням суспільства. Інститути і механізми захисту цих прав і свобод давно закріплені в нормах права і щодня реалізуються на практиці. Україна ж тільки починає розвиток сучасної системи захисту прав споживачів фінансових послуг. І законопроект № 2456-д є наріжним каменем на цьому шляху », – зазначив директор юридичного департаменту Національного банку Олег Заморський.
За його словами, в Україні на сьогодні захист прав споживачів фінансових послуг відбувається тільки в загальному контексті захисту прав споживачів і не врегульована законодавством. Конкретні вимоги до розкриття інформації про фінансові продукти і відповідальність за порушення прав споживачів при наданні фінансових послуг не визначені, і від цього зазвичай страждають користувачі фінансових послуг.
«Ми прагнемо створити правову основу взаємодії фізичних осіб з банками і фінансовими компаніями за європейським зразком. Національний банк бачить два ключових напрямки в рішенні цього питання: підвищення фінансової обізнаності громадян і посилення їх правової захищеності. Таким чином можна повернути довіру між учасниками фінансових операцій. Ми вже працюємо над програмою підвищення фінансової обізнаності громадян. Сподіваємося також на швидке ухвалення Верховною Радою України законопроекту №2456-д. Наша кінцева мета – фінансово обізнані громадяни, які зможуть ефективно і відповідально інвестувати свої кошти в різні інструменти фінансового ринку і одночасно будуть спокійні за якість послуг, що надаються і непорушність своїх прав », – підкреслив Олег Заморський.
Законопроект №2456-д спрямований насамперед на усунення прогалин та неузгодженостей в системі нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів. Такі правові недоліки досі викликають неоднакове застосування правових норм судовою системою.
Законопроект зокрема встановлює єдині вимоги з реклами послуг, розкриття інформації банками та небанківськими фінансовими установами.
НБУ отримає право визначати мінімальний обсяг інформації, яка повинна надаватися споживачеві за кожним видом банківської діяльності, якщо це не врегульовано законодавством.
Нагадаємо, законопроект № 2456-д є одним із законопроектів, прийняття яких передбачено Комплексною програмою розвитку фінансового сектора України до 2020 року. Він був зареєстрований 29 грудня 2015 року.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас