Мінінфраструктури має намір запровадити європейську модель контролю якості дорожніх робіт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінінфраструктури має намір запровадити європейську модель контролю якості дорожніх робіт

Казна та Політика
976
Міністерство інфраструктури України пропонує залучати незалежних експертів до контролю якості виконання дорожніх робіт.
Як повідомила прес-служба міністерства, з цією метою відомство розробило проект постанови Кабінету міністрів “Про затвердження вимог до проведення контролю якості робіт з будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування”.
Документом передбачається зобов’язати замовників робіт з будівництва, реконструкції і ремонту автомобільних доріг залучати незалежного інженера-консультанта для постійного технічного нагляду. Крім того, незалежний експерт розроблятиме вимоги та рекомендації щодо вдосконалення підходів до виконання дорожніх робіт, якщо він зафіксує порушення технології або організації процесів.
Нововведення стосуватимуться робіт, що виконуватимуться на дорогах загального користування.
“На сьогодні контроль якості виконання дорожніх робіт, що фінансуються з державного бюджету, здійснюють структурні підрозділи “Укравтодору”. Таким чином, у сфері дорожнього господарства існує система, за якої поєднується замовник і підрядник, що негативно позначається на якості виконання дорожніх робіт”, – зазначає міністерство.
Для усунення цієї ситуації Мінінфраструктури вивчило досвід провідних країн, у тому числі Євросоюзу. У них взаємини між замовником і виконавцем робіт засновані на умовах контрактів FIDIC, що дозволяє забезпечити високу якість дорожніх робіт.
Надалі, після схвалення Верховною Радою вищевказаного законопроекту міністерство додатково розробить нормативно-правові акти, впровадження яких дасть можливість повністю імплементувати у національне законодавство принципи контрактів FIDIC.
Міжнародна федерація інженерів-консультантів (Federation Internationale Des Ingenieurs-Conseils, FIDIC) об’єднує понад 80 національних асоціацій, що представляють понад 4 тис. інженерів-консультантів будівельного профілю в 75 країнах світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас