Кредит на € 100 мільйонів: Варшава чекає, що Київ назве конкретні проекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит на € 100 мільйонів: Варшава чекає, що Київ назве конкретні проекти

Казна та Політика
509
Польська сторона чекає від України конкретних пропозицій щодо використання 100 млн євро кредиту, який уряд Польщі в минулому році надав Києву.
“Вибір конкретних проектів, які реалізуються в рамках урядового кредиту, як і фірм, які будуть реалізовувати ці проекти, здійснює одержувач кредиту, тобто українська сторона. На даний момент йде робота по визначенню конкретних проектів, які планується профінансувати завдяки цим кредитам”, – йдеться в листі міністерства фінансів Польщі у відповідь на інформаційний запит агентства.
У той же час польське джерело, близьке до ходу переговорів, підтвердило, що у Варшаві ще не отримували від Києва конкретного плану використання кредиту.
За офіційною інформацією, наданий Україні польський кредит повинен бути витрачений на фінансування проектів в сфері розвитку прикордонної дорожньої інфраструктури, облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону.
Однією з умов Договору є те, що обсяг товарів польського виробництва і послуг, використаних при реалізації проектів, повинен бути не менше 60% від вартості контракту.
Кредит на умовах пов’язаної допомоги є безготівковим, а кошти за реалізацію конкретних проектів безпосередньо перераховуватиме польським експортерам Банк національної економіки (BGK) на підставі документів, попередньо затверджених українською стороною. Відповідно до угоди, контракти на реалізацію проектів в рамках кредиту будуть полягати протягом двох років від вступу в силу угоди.
Згідно з угодою, термін кредитування становить 30 років з відстрочкою платежів і відсотків за користування кредитом (0,15%) протягом перших 5 років.
Нагадаємо, в минулому році в січні під час візиту до Києва колишній глава польського уряду Польщі Ева Копач оголосила про готовність надати Україні кредит у розмірі 400 млн злотих (100 млн євро). У вересні минулого року підписано міжурядовий договір про надання кредиту. 3 лютого Верховна Рада ратифікувала документ.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас