Західний фронт. Для відносин із Заходом скандали у владі можуть дорого коштувати Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західний фронт. Для відносин із Заходом скандали у владі можуть дорого коштувати Україні

Казна та Політика
527
Літаючі склянки та конфлікти з корупційною складовою в команді першої особи країни боляче б’ють по відношенню Заходу до Києва. Заручниками ситуації можуть стати безвізовий режим і кредити МВФ
Після заяви про відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса Кабінет Міністрів перетворився в головний політичний фронт країни. Підкилимні ігри в коридорах влади спонукали деяких міністрів, які вчинили раніше так само, як Абромавичус, відкликати свої заяви про відставку. Сам же міністр економічного розвитку поки непохитний.
Увага до ситуації в українському уряді прикута не тільки в самій країні – за нею стежать і її західні партнери, які вже висловили негативне ставлення до історії з Абромавичусом і гучними звинуваченнями в корупції на адресу першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка. Для відносин із західними партнерами, перспектив безвізового режиму і шансів отримати черговий транш кредиту від МВФ масштаби цього скандалу можуть мати далекосяжні наслідки.
Чого хоче Захід
Відразу ж після повідомлення про рішення Абромавичуса покинути пост міністра посли кількох європейських країн заявили про «глибоке розчарування». Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський дипломатично висловився на користь того, що реформи в Україні, тим не менш, продовжаться, а фінансове співробітництво між міжнародними партнерами та Україною залежить не від імені конкретного міністра, а від країни в цілому.
Повернення кількох міністрів створило враження крихкого перемир’я в трикутнику між Кабміном, Банковою тк Радою, і ця картинка подобається західним партнерам України більше, ніж чергові вибори. «Кабінет Яценюка, який непрацездатний і втратив зв’язок з парламентом, зберегли саме завдяки вольовому тиску США», – говорить НВ колишній директор інформаційного департаменту МЗС України Олег Волошин. Він вважає, що у Вашингтоні бояться дострокових виборів в Україні, підштовхуючи владу до збереження непопулярного уряду. «Це дивна впертість, з якою американці не дають провести дострокові вибори, призводить до поглиблення політичної кризи», – вважає аналітик.
За рейтингами політичних партій, які вже давно попливли (за даними соціологічної групи Рейтинг, наприклад, лише 0,7% українців проголосували б за партію прем’єра Народний фронт, яка набрала максимальну кількість голосів на минулих парламентських виборах), західним партнерам вигідніше мир у парламентській більшості, ніж непрогнозовані зміни. «Вони не впевнені, що зміни будуть в кращу сторону. Відкликання міністрами заяв в очах європейських партнерів ситуацію не рятує. Захід буде вважати будь-який мир в українському уряді кращим, ніж конфронтація», – каже політичний оглядач Віктор Мороз.
Хмари над безвізовим режимом
Тертя в українському політикумі можуть вдарити по довгоочікуваному безвізовому режиму між Україною та ЄС, під знаком якого пройшов кінець 2015 року. На хвилі багатообіцяючих заяв і з української сторони, і з вуст єврочиновників, легко було повірити, що від майже безперешкодного в’їзду в Європу країну відділяє якихось півроку. За даними Незалежної експертизи індексу лібералізації візового режиму в країнах Східного партнерства, Україна вибилася в лідери по виконанню всіх вимог Європи.
Але незабаром по всіх телеканалах Європи прокотилися бурхливі кадри з українського парламенту: спочатку з літаючою склянкою, Арсеном Аваковим та Міхеїлом Саакашвілі, потім з нардепом Барною, який непристойно обіймав прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. І коли здавалося, що це дно української політики – знизу постукала історія з корупційними звинуваченнями на адресу правої руки президента, Кононенко, який нібито нав’язував міністру економрозвитку своїх людей.
На такому тлі питання безвізового режиму повністю перейшло з дипломатичної площини в політичну. Про це говорить і екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.
«Як не дивно, питання щодо безвізового режиму сьогодні – це вже не питання для дипломатів. Все, що було зроблено завдяки дипломатії, дало свої результати, а те, що не зроблено іншими органами державного управління – питання до них. Є зобов’язання прем’єр-міністра і президента. Якщо вони не будуть виконані у першому кварталі 2016 року, то українці не отримають безвізовий режим», – каже екс-міністр. Огризко зазначає, що деякі закони прийняті, а деякі – досі ні. Йдеться, насамперед, про закон щодо електронного декларування доходів чиновників. «Якщо цього не буде, то і безвізового режиму також», – впевнений колишній дипломат.
Хоча в Брюсселі пильно стежать за тим, що відбувається в Україні, вголос перспективи безвізового режиму не ставляться в залежність від корупційних скандалів і нестабільності в Кабміні.
«Ми чекаємо від України виконання п’яти останніх зобов’язань і сподіваємося, що ця робота буде виконана», – говорить НВ прес-секретар представництва ЄС в Україні Давид Стулик. У тому числі мова йде і про електронне декларування доходів чиновників, яке депутати заблокували, користуючись авральним режимом, в ніч прийняття держбюджету на 2016 рік.
Ввечері стільці, а вранці гроші
Якщо зв’язок між ситуацією в Кабміні, корупційними скандалами і безвізовим режимом – неофіційний та непублічний, то кредити від МВФ залежать від таких обставин безпосередньо. Сам Абромавичус, відповідаючи на питання про можливості подальшого співробітництва з МВФ в інтерв’ю НВ, зазначив, що Україна в зв’язку стає ближче до провалу. «Ми повинні продовжити виконувати ті вимоги, які нам поставили. У нас дуже багато талановитих, відповідальних людей, давайте їх далі залучати. Люди, які готові допомагати країні, вони є, але потрібно створити умови», – говорив тоді міністр.
Після того, як кілька інших міністрів відкликали свої заявки про відставку, можливість загострення відносин з МВФ знизилася, але не випарувалася. «МВФ поки утримується від рішення щодо надання Україні кредиту. Вони чекають якоїсь визначеності. Швидше за все, МВФ дасть гроші, але обсяги кредитування будуть невеликими, поки Україна не покаже справжні зміни», – говорить аналітик.
В цілому, Європейський Союз і США готові підтримувати хиткий мир у верхівці української влади. І якщо в українських політиків вистачить політичної волі виконати останні п’ять «безвізових» зобов’язань, то і рішення країн ЄС щодо безвізового режиму буде позитивним. Складніше з кредитами МВФ: звинувачення в корупції, які лунають на адресу людей найвищого рівня, пов’язаних із самим головою держави, зовсім не демонструють готовність України грати відкрито і чесно.
Олексій Коваленко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас