Що дасть Україні профіцит платіжного балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що дасть Україні профіцит платіжного балансу

Казна та Політика
1188
За даними НБУ, платіжний баланс країни в 2015 р зведений “в плюс” вперше за останні п’ять років. Але це якщо тільки цифри не прикрасли.
Профіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками 2015 року становив $ 849 млн, тоді як в 2014 році його дефіцит був $ 13,3 млрд. Як наголошується в повідомленні Нацбанку, в останній раз платіжний баланс був зведений в “плюс” в 2010 р. Чому влада так пишається цим показником?
Платіжний баланс характеризує співвідношення сум всіх платежів, здійснених країною (урядом, банками, державними і приватними компаніями, громадянами та ін.) за кордоном протягом певного періоду і надійшли в країну протягом того ж періоду. Він є важливим показником, що дозволяє передбачити ступінь можливої ​​участі країни в світовій торгівлі, міжнародних економічних зв’язках, встановити її платоспроможність.
Існують різні методики складання платіжних балансів. В даний час найбільш поширена методика, запропонована Міжнародним валютним фондом (МВФ). Відповідно до неї, структура платіжного балансу має такий вигляд:
1. Рахунок поточних операцій (поточний рахунок).
A. Торговий баланс.
B. Баланс послуг.
C. Поточні трансферти.
2. Рахунок операцій з капіталом і фінансовими інструментами.
A. Рахунок операцій з капіталом.
B. Фінансовий рахунок.
1. Прямі інвестиції.
2. Портфельні інвестиції.
3. Інші інвестиції.
4. Резервні активи.
Позитивне сальдо платіжного балансу в загальному випадку означає, що спостерігається приплив іноземної валюти в країну і збільшення її валютних резервів. У разі негативного сальдо національний банк змушений скорочувати резерви іноземної валюти. Країна не може протягом тривалого часу витрачати на придбання іноземних товарів, послуг і активів більше коштів, ніж отримано виручки від реалізації власних товарів, послуг і активів.
При позитивному (активному) платіжному балансі курси іноземних валют усередині країни падають, а курс національної грошової одиниці підвищується. Зворотне відбувається у випадку, коли країна має негативний (пасивний) платіжний баланс. Вважається, що різке збільшення позитивного сальдо може стимулювати інфляцію, а різке збільшення негативного сальдо може викликати зниження обмінного курсу національної валюти.
За рахунок чого досягнуто профіцит
У НБУ пояснили, що позитивне сальдо платіжного балансу, насамперед, стало результатом значного скорочення дефіциту поточного рахунку. У минулому році він був мінімальним з 2005 р. Так в 2014 році він був $ 4,6 млрд, а в 2015-му – $ 204 млн. Поліпшенню стану поточного рахунку сприяло більш швидке падіння імпорту (33,5%) в порівнянні з падінням експорту (30,5%).
Стан платіжного балансу також поліпшив профіцит фінансового рахунку: чисті залучення склали $ 488 млн, в першу чергу, завдяки офіційному фінансуванню з боку міжнародних партнерів.
Сприятливо вплинув і чистий приплив прямих іноземних інвестицій в розмірі $ 3,1 млрд. І хоча три чверті з цих надходжень припали на банківський сектор і були пов’язані з докапіталізацією банків материнськими установами, а не інвестиціями в реальну економіку, для платіжного балансу це не має значення.
Такі роз’яснення НБУ дає офіційно. Але якщо уважно подивитися на статистичні таблиці, опубліковані самим же НБУ, то виникають деякі сумніви.
По-перше, Нацбанк обчислює платіжний баланс за формулою А + B – C, де:
А – рахунок поточних операцій, який має за підсумками 2015 р. значення мінус $ 204 млн;
В – рахунок операцій з капіталом, має за підсумками 2015 р. значення $ 565 млн;
З – фінансовий рахунок (інвестиції), має значення мінус $ 488 млн.
Таким чином і виходить, що значення балансу дорівнює – $204 + $565 – (- $488) = $ 849 млн. Але, торговий баланс – реальний матеріальний показник – був негативним. А профіцит балансу досягнуто за рахунок кредитів і переоцінок активів, які потенційно легко піддаються маніпуляціям.
По-друге, в повідомленні НБУ йдеться, що “в останній раз платіжний баланс був зведений в “плюс” у 2010 році”. Але в тих же таблицях ми бачимо, що і в 2013 р. зведений платіжний баланс був позитивним – $ 2023 млн.
Прогноз на 2016 р.
Те, що поліпшення платіжного балансу в минулому році фактично було результатом збігу низки сприятливих обставин, визнала сама глава НБУ Валерія Гонтарева, днями виступаючи у Верховній Раді. “На жаль, після збалансованого поточного рахунку минулого року ми виходимо в цьому році в дефіцитний поточний рахунок. За нашими новими прогнозами, він досягне $ 2,5 млрд або 3% ВВП”, – сказала вона.
Серед причин погіршення стану балансу глава НБУ назвала зниження цін на світових сировинних ринках на сталь і продовольство, що негативно позначається на валютному виторгу українських експортерів.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас