Кабмін знову вирішив створювати державного страховика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін знову вирішив створювати державного страховика

Казна та Політика
206
Минулої п’ятниці прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про створення в Україні державної страхової компанії. Йдеться про роботу цієї структури на ринку обов’язкового медичного страхування. Які шанси зайняти свою нішу на ринку має подібна структура.
Ідея медичної реформи в Україні перебуває на стадії обговорення ще із середини 1990-х. Однак реальні зміни у цій сфері так і не настали. У різних проектах реформи, які раніше неодноразово представляла влада, передбачено різні моделі реалізації обов’язкового медичного страхування. Одна з них – через державну компанію-монополіста. Друга – через участь у страховій медицині як державних, так і приватних акредитованих страхових компаній.
Голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський застерігає від псевдо-реформ, які не торкнуться системи фінансування охорони здоров’я. «Реформа має принести зміни в систему фінансування медицини. Основне, що має змінитися – ми повинні відійти від «військової медицини», у якій усі лікарні побудовані з ідеєю, що в якийсь момент вони стануть госпіталями», – говорить Черняховський. Він додає, що державну страхову компанію, за допустимості цієї ідеї, треба створювати вже після проведення реформи в галузі охорони здоров’я.
Формування державного страховика частково можна виправдати. Зараз фінансовий ринок України проходить жорстке реформування й очищення: понад 60 банків за два роки було виведено з ринку як недієздатні. На черзі – очищення небанківських фінансів, зокрема, страховиків. Їх на початку осені 2015 року, за даними Нацкомфінпослуг, налічувалося 368, причому 50 із них займалися страхуванням життя.
Оскільки проведення медичної реформи й очищення страхового сектору можуть збігтися в часі, одним із виходів стане запуск системи медичного страхування на базі новоствореної страхової компанії. А тим часом інші страховики будуть проходити процес очищення, докапіталізації, а також гармонізації з європейським законодавством та Солвенсі відповідно до договору про асоціацію з ЄС.
«Один з аргументів на користь створення державного страховика – його робота з тими категоріями населення, з якими не захоче працювати приватний страховий сектор: пенсіонерами, раковими хворими. Але такими групами населення має займатися не страхова компанія, а держава. Тому, спочатку потрібно розуміти, якою є бізнес-модель у державного страховика. У будь-якому разі, вона буде збитковою, і виникне необхідність додаткових витрат із держбюджету», – говорить генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова.
Голова правління страхової компанії «ІНГО Україна» Ігор Гордієнко вважає, що успіх проекту буде залежати від того, хто візьметься реалізовувати ідею державної страхової компанії, і з якими цілями. Він нагадує, що державні моделі страхування реалізовувалися в пост-воєнній Німеччині, в 1940–1950-х. Також, свого часу найбільша французька компанія АХА була державною. «Страхова компанія – це лише сервісний інструмент, посередник між хворими – і лікарняними установами. Тому й реформа починається не з обговорення страхової компанії, а з реформування підготовки медичних працівників», – каже Ігор Гордієнко.
Ще одне питання – у тому, навіщо потрібна була державна каса взаємодопомоги зараз, коли міжнародні партнери України, як-от Міжнародний валютний фонд і Світовий банк, обговорюють необхідність корпоратизації та приватизації державних банків та інших держкорпорацій? До того ж, у банківському секторі розвинена конкуренція, але державний страховик може стати єдиним гравцем подібного штибу. «Потрібно уникнути створення привілейованих умов для держкомпанії», – погоджується Третьякова.
Також варто зазначити, що приватні страхові компанії традиційно стримують підвищення цін на ринку медикаментів. Об’єднані спільним комерційним інтересом, як гуртові покупці медикаментів, вони зацікавлені у відсутності зростання цін і легалізації фармринку загалом. Тоді як державна компанія через корупційний складник може грати на подорожчання ліків.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас