МВФ радить підвищити податки українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ радить підвищити податки українцям

Казна та Політика
11206
Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує зниження ставок єдиного соціального внеску (ЄСВ) і впровадження більш суворого режиму для малих самозайнятих платників податків.
Про це повідомляється в технічній доповіді експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ) “Зниження відрахувань до фонду соціального забезпечення та вдосконалення системи оподаткування корпорацій і малих підприємств”, оприлюдненій в понеділок.
У той же час експерти Фонду вважають, що саме по собі зниження ставок навряд чи дозволить істотно зменшити рівень тіньової економіки.
“Міжнародний досвід показує, що для цього потрібен комплексний підхід, який спирається на зміни в регуляторному середовищі, доступ до фінансових послуг і забезпечення якісних соціальних виплат”, – зазначено в доповіді.
Виходячи з цього, експерти МВФ вважають, що втрачені в результаті зниження ставок ЄСВ надходження повинні бути компенсовані за рахунок добре продуманих джерел, а не з розширення бази оподаткування, що розраховується, завдяки низьким ставкам, .
На думку експертів Фонду, такими компенсаторами можуть виступити: більш помірне, ніж розпочате, зниження середньої ставки ЄСВ, наприклад – до 28%; підвищення граничного розміру цього податку з фонду оплати праці до 25 мінімальних зарплат (МЗП, 30 тис. грн); непрямі податки.
Крім цього, в доповіді зазначено, що діюча загальна система оподаткування, незважаючи на недавні реформи, залишилася складною і її складність пов’язана, головним чином, з заплутаною та іноді двозначною мовою її текстів, що тягне за собою довільне тлумачення законодавства.
“Це створює плідний грунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а нестача дієвих механізмів врегулювання суперечок (адміністративних або судових) тільки загострює його”, – вважають в МВФ.
Експерти фонду вважають, що поряд зі значними змінами в податковій політиці, податковий кодекс потребує спрощення шляхом внесення ясності в нього і вдосконалення технічних аспектів написання законопроектів.
Як повідомлялося, закон “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році” встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасовує 3,6% ЄСВ, що утримується з зарплати працівників.
За даними міністра фінансів Наталії Яресько держбюджет-2016 побудований без урахування ефекту від детінізації, пов’язаної зі зниженням ставки єдиного соціального внеску. При цьому, станом на 28 січня, місячний план по доходах було виконано на 94% і витрат – на 73%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас