Institutional Investor про те, коли впаде долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Institutional Investor про те, коли впаде долар

Фондовий ринок
1665
Січнева ринкова криза має дуже мало спільного з Китаєм, але багато зі США. Що стало причиною? Відсоткова ставка США. Долар вважається безпечною гаванню і від нього очікують подальшого зростання.
Проте, валюта знаходиться “у бульбашці”, яка найближчим часом може луснути. І сигнал, коли ж почне слабшати долар, прийде до нас з Китаю.
Перед нами приклад однієї з найцікавіших рис сучасних фінансів. Учасники ринку мають різні моделі реальності, щоб пояснювати, що відбувається. Коли масове дотримання певної моделі поведінки різко змінюється, це може викликати раптові руху на ринку – навіть кризу.
Динаміка такої зміни в переконаннях спричинила одні з найбільших коливань в цінах на активи. Ключ до точних прогнозів на ринку – враховувати протилежні точки зору і хто ними керує. Знати базових інвесторів, але і не випускати з поля зору решту.
Є дві основні глобальні структурні проблеми: надмірна заборгованість в розвинених країнах світу і дисбаланси в міжнародній валютній системі.
Ці проблеми лежали в корені фінансової кризи 2008 року, і вони до цих пір не були вирішені.
Друга проблема допомогла розвинутись першій: азійські заощадження штовхнули вниз криву прибутковості в США та заохотили інших до надмірного запозичення. Це, на вершині слабкого регулювання, призвело до кризи 2008 року.
Оскільки уряд виявився недостатньо компетентним, Федеральна резервна система бачила себе в якості єдиного бар’єру між економікою США і потужною депресією.
Радикальна, не перевірена до цього програма – кількісне пом’якшення (quantitative easing, QE) – була запущена, аби дати банкам ліквідність та підняти ціни на активи, так щоб банки були в змозі рекапіталізувати себе. Це все робилось, аби уникнути економічної депресії. Але треба визнати, що невизначеність і ризик також могли спричинити депресію.
Тож центральні банки провели розмежування між максимальною і оптимальною прозорістю. Вони вводять в оману ринки навмисно. Ринки в повному обсязі це ще не зрозуміли.
Одним з результатів програми QE був великий цикл коливання ВВП в США. Оптимістичні компанії запаслися цінними паперами, але потім були дуже розчаровані. Відтак, спостерігалися періоди здорового зростання за квартал або два, а потім – майже нульові показники в наступному кварталі.
Ці дані поки не вказують на сильне відновлення в США, хоча розумний вибір звітних періодів продовжує обманювати багатьох. Кількісне пом’якшення, можливо, допомогло уникнути депресії, але це не стимулювало економіку США. Споживчі ціни залишилися на колишньому рівні.
Institutional Investor, Jerome Booth
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас