Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
678
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: четвер виявився бідний на події на ринку акцій. Обсяги у всіх паперах були мінімальними - під час відсутності істотних корпоративних і політичних новин інвестори воліли займати вичікувальну позицію. «Блакитні фішки» завершили день підвищенням на 2-3%, для інших паперів день був не настільки вдалим, індекс РТС підвищився на 0.97%.
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку РТС склав $6.7 млн. Серед нафтових паперів виділялися акції Лукойла (+2.5%). Тут зберігається попит, очевидно, що виходить від структур, що здобувають папери на тривалий термін. Лукойл зміг відіграти загублене за два попередніх дні. Незважаючи на появу негативних новин про деякі дочірні компанії, ЮКОС додав 2.6%. Очевидно, на початку липня після арешту пана Лебедєва в ціни з надлишком були закладені набагато великі неприємності. Не було сприйнято ринком і повідомлення про те, що видача МАП дозволу на угоду із Сибнафтою знову відкладається.
Ростелеком (+2.2%) опублікував досить гарний піврічний звіт по РСБУ. Значно збільшився виторг, а чистий прибуток подвоївся. Очевидно, ринок очікує публікації звітності за міжнародними стандартами - повідомлення Ростелекома не стало приводом ні до фіксації прибутку, ні до активізації продажів. Попит на регіональні телекоми зберігався.
Газпром (+1.8%) хоча і відстав по темпах росту від інших «блакитних фішок» і хоча підвищення відбувалося при відносно невеликому обсязі, зміг перебороти важливий рівень опору. Папери компанії виглядають одними із самих перспективних з погляду технічного аналізу.
Україна.
Вчора в ПФТС однойменний індекс ледве піднявся (на 0.8% чи 0.46 пункту) і досяг оцінки 59.68 пункту.
Обсяг торгів за день склав 6 538 865 грн. 90 коп., з яких 5 210 700 грн. –«частка» облігацій «Дружба народів Нова».
Серед акцій лідирували папери Центренерго (угоди на суму 1 066 393 грн. 90 коп. за ціною 1.2971 грн.), Нижньодніпровського трубопрокатного з-ду ім. К.Либкнехта (102 900 грн. по 3.43 грн. за акцію). Ці дві фішки і забезпечили ріст індексу. Інші учасники торгів – традиційні кінцево-місячні «показушники», що не представляють інтересу.
А зараз традиційні п'ятничні читання.
Античний філософ, озброївшись ліхтарем, «шукав людину». У «кермових» приватизації з ФДМУ поводирів у надлишку. «Івано-сусанінський», аж ніяк не безкорисливий сервіс робить приватизацію-2003 справою винятково складним, те саме, що робота саперів чи дипкорпусу під час карибської кризи. Ситуація ускладнюється залежністю термінів надходження II кредитного траншу II програмної системної позики Всесвітнього банку обсягом $175 млн. від результатів по наведенню порядку на «запущенній» ділянці вітчизняного паливно-енергетичного комплексу. Логіка ВБ зрозуміла: приватизацію обленерго більш роки тому заморозили, довідавшись про астрономічні (6 млрд. грн.) борги галузі. Натурально, з таким «довіском» обленерго не куплять - його належало реструктуризувати, а заодно якось вирішити питання енерготарифів, що тягнеться з 2001 р. З тієї пори через вибори й інші обставини про обленерго «забули». Нинішнім травнем «безтактні» інвестори на торгах у ПФТС своїм інтересом до Дніпро-, Захід-, Центр- і Київенерго, спровокували ріст цін на акції сектора, з іншого боку - «нагадали» держчиновникам про узяті зобов'язання. Натурально, заклопотані зернокризисом і кадровою підготовкою до старту передвиборної кампанії, кабміновці разом із ФДМУ вирішили питання «простенько і зі смаком»: М.Чечетов заявив, що продаж контрольних держпакетів обленерго і «Укртелекома» «поки вони не розглядаються в плані реалізації на наступний рік», тому, що «на телекомунікаційні об'єкти цього року склалася несприятлива світова кон'юнктура».
Думаю, аргумент «поверхневий». Та ж «кон'юнктура» не перешкодила неабиякому зльоту вітчизняних євробондів на тлі планетарної зневіри розвитих ринків. Може бути «незадоволені» власники акцій Telecom Italia, Verizon Wireless чи Vodafone Group «сплять і бачать» себе власниками «Укртелекома». Не говорячи вже про акціонерів західних «енергобегемотів». Тільки ФДМУ про це не знає.
Зважаючи на все черговий перенос «великої приватизації» «на майбутнє» разом з розпалом сезону відпусток помітно знизили активність вітчизняного фондового ринку. Цікаво відзначити, що солодку дрімоту ПФТС не змогло порушити навіть закінчення місяця, традиційно зухвалий сплеск показушної активності брокерів. Нині за тиждень корпоративними паперами наторгували всего 2.835 млн. грн., причому частка облігацій склала 2.04 млн. грн (угоди з позиковими паперами АВК склали 1.75 млн. грн., Дарницького з-ду ЗБК – 0.25 млн. грн.). Думаю, розчарування інвесторів переносом приватизації обленерго привело до згортання угод з «фішками» сектора. Єдиним представником галузі стали папери Київенерго, що подорожчали в 5(!!!) разів і якими наторгували 432 тис. грн. Стан ринку не дозволив індексу ПФТС «відірватися» від рівня 59 пунктів, а «чергові» учасники кінцево-місячної показухи (Укртелекомунікація, Укренергоресурс, Південноагропром і Першотравневий райагрохім) не змогли створити ілюзію «сьогодення» ринку.
У секторі казенних облігацій, незважаючи на літню жару, продовжувалося первинне розміщення ОВДП. 29-го Мінфіну удалося у вівторок продати 11-місячні папери на 12.829 млн. грн., їхня прибутковість склала 9.2% річних. Наполеглива пропозиція Мінфіну півторарічних паперів не увінчалося успіхом.
У перспективі нас чекає розвиток сценарію муніципального єврозайму Києва (столиця випустила п'ятилітні бонди на $150 млн. під 8.75% річних, рейтингове агентство Мооdу's привласнило Києву рейтинг на рівні «У2» зі стабільним прогнозом, S&P - на рівні «У» зі стабільним прогнозом, що відповідає кредитним рейтингам України). Успіх паперів з більш низькою прибутковістю, чим розміщені на початку літа євробонди Кабміну чреватий його повторним виходом на зовнішні ринки за «зерновою» позикою в $100 млн.
Перспективи ринку акцій, як і приватизації в II половині 2003 р., мрячні. Те, що в I половині року дивіденди від держпакетів акцій не принесли в скарбницю великих грошей – погана реклама майбутніх конкурсів.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,2995 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 226 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,27 RUR/USD, максимальний - 30,3340 RUR/USD. Було укладено 605 угод. Обсяг торгів склав $69,971 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,33 RUR/USD.
У Москві, на сусідському валютному ринку «зелень» істотно зміцнилася стосовно карбованця, досягши на даному етапі рівня 30,37 RUR/USD. Як і очікувалося, з початком нового місяця, курс долара пішов нагору. На 10.30 котирування виросли до 30,31 RUR/USD, а до 11.00 - перевищили рівень 30,33 RUR/USD. Після 11.30 курс північноамериканської валюти до карбованця ненадовго зафіксувався в районі 30,3500-30,3575 RUR/USD, після чого рушив далі до 30,37 RUR/USD.
На нашу думку, настільки стрімкому зростанню сприяли два фактори. По-перше, значне падіння євро на міжнародному ринку форекс: курс євро/долар пробив досить важливий рівень - 1,12. По-друге, додатковим імпульсом для росту долара на внутрішньому валютному ринку Росії з'явилася стабілізація тубільної банківської ліквідності. Дефіцит карбованців закінчився, мало того, з'явився надзвичайно високий попит на валюту. Однак ставки по короткостроковим МБК ранком складали 4-6% річних, що теж чимало. До вечора, швидше за все попит на карбованці ще знизиться, і ставки упадуть як мінімум до 2-3% річних. Залишки засобів на кореспондентських рахунках кредитних організацій у ЦБ РФ підвищилися на 13,0 млрд. карбованців до 144,0 млрд. карбованців. Залишки на депозитних рахунках склали 57,3 (-7,3) млрд. карбованців.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,32 RUR/USD - АКБ "Басманний";
кращий продаж: 30,32 RUR/USD - КБ "Совінком".
Середня покупка: 30,26 (+0,05) RUR/USD,
середній продаж: 30,33 (+0,03) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 34,15 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 34,23 RUR/EUR - ОК "Відрадне".
Отже, у Москві (та й в усьому світі, не виключаючи і «у степах України», долар завершив тиждень на хвилі росту, окріп на 2 копійки. Стало бути, у Росії курс на вихідні - 30 карбованців 30 копійок. До середини дня котирування американської валюти перевищили 30,35 RUR/USD, так що тиждень долар завершує на підйомі. Допомогли долару зниження напруженості на грошовому ринку і ситуація на ринку форекс, де долар продовжує зміцнюватися до євро.
У п'ятницю ріст американської валюти продовжився, піднявшись ще на 2 копійки курс долара досяг рівня в 30 карбованців 30 копійок (це з округленням до копійок, а точне значення – 30,3031 RUR/USD).
Торги на ЕТС із розрахунками «завтра» почалися на рівні 30,245 RUR/USD, на якому в останні дні позначав підтримку долару Центробанк (можливо, так було і сьогодні), потім котирування долара стали бадьоро рости і до 11.30 піднялися більш ніж на 10 копійок до оцінки 30,35 RUR/USD.
Зміцнення долара представляється цілком логічним, тому що сьогодні на стороні американської валюти зіграли відразу кілька факторів.
По-перше, гострий дефіцит ліквідності, що спостерігався в останні дні (саме цей фактор робив серйозний тиск на долар) сьогодні практично зійшов на ні з ранку ставки по короткостроковим МБК складали 3-4%, що зовсім трохи вище норми.
По-друге, учасники російського ринку не можуть ігнорувати факт триваючого зміцнення долара стосовно іншим ведучим валютам на ринку форекс, зокрема, курс долара до євро сьогодні досяг максимуму майже за двох тижнів. Ліквідність банківської системи РФ продовжує збільшуватися – до п'ятниці сума залишків на коррахунках кредитних організацій досягла 144 млрд. руб. (+13 млрд.), і майже напевно можна говорити про закінчення періоду підвищеного попиту на карбованці - наступив новий місяць, і податкові платежі банками вже здійснені. У короткостроковому плані ситуація на ринку виглядає сприятливо для долара, але, у той же час, навряд чи можна говорити про можливість помітного зміцнення долара найближчим часом – за минулий тиждень долар утратив 2 копійки (за попередню – 11 копійок), тому вірніше було б охарактеризувати динаміку останніх днів як стабілізацію.
Україна.
На фініші вчорашніх торгів обсяг ВКВ-інтервенції НБУ склав біля $30 млн. Сьогоднішня, перша в серпні доларова сесія, незважаючи на повторення вчорашньої сприятливої для спекуляцій обстановки, знову починалася «неквапливо», у деяких дилерів банків Дніпропетровська навіть виникло помилкове «почуття відкоту». До опівдня ілюзії розсіялися і стартував з рівня 5.3325/5.3365 UAH/USD безготівковий долар після «провокаційного» натяку на відкіт у 11.20 (5.3320/5.3360 UAH/USD) стрибнув нагору: 5.3360/5.3372 UAH/USD. Валютники, що неквапливо рухаються в напрямку до харчоблока, заспокоїлися, отримавши «тверді бичачі обрії».
Після 14.20 ні в кого не було сумніву, що НБУ проведе валютну інтервенцію за курсом 5.3368 UAH/USD.
На ринку наявних Дніпропетровська протягом учорашньої сесії котирування наявної «зелені» в'яло коливалися в межах 5.32/5.327-330 UAH/USD. Активність на ринку ледве піднялася, однак дощик, що місцями має статус «зливи», обмежив мобільність потенційних клієнтів. Тому до досконалості оборотам ринку ще рости і рости.
Сьогоднішня торгова сесія почалася з «одноманітних» рівнів 5.32/5.33 UAH/USD, зате по частині євро, що терпить серйозний відкіт на форексі, тріумфував «плюрализьм»: 5.95-6.00/6.03-05 UAH/EUR. Після того, як на форексі долар пробив рівень 1.11 за євро, на ринку Дніпропетровська сталися корекції. По-перше, оптові котирування долара стали вужче (за рахунок зниження продажу до 5.328), по-друге, євро просів до оцінки 5.95/6.00 UAH/EUR.
До опівдня роботи на місцевому ринку наявних не було зовсім. Після 13.00 які-ніякі клієнти насмілилися з'явитися на ринку. Ситуація збільшувалася ще і тим, що на 1 серпня призначили відкриття відреставрованого (після капітального ремонту 2 роки тому) центрального вокзалу в Дніпропетровську, супроводжуване приїздом високих гостей і згідних транспортних складностей. Так що валютникам-аборигенам цей вокзал «поперек життя».
В інших містах України, позбавлених «вокзальних торжеств», курс долара переважно виріс, хоча в Запоріжжі й в Одесі особливих переміщень і не відбулося, а в Донецьку курс продажу упав на копійку. Натурально, повсюдно (де більше, де менше) упала євроготівка.
До цього уик-енду, 01 серпня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.325/5.330, євро – 6.02/6.03 UAH/EUR, Київ – 5.313/5.319, євро 5.95/6.08 UAH/EUR (з опівдня - 5.312/5.320, євро 5.95/6.07 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.30/5.33, євро 5.95/6.04 UAH/EUR, Донецьк – 5.30/5.33, Одеса - 5.320/5.33, Сімферополь - 5.31/5.32, Феодосія - 5.308/5.315 UAH/USD, євро 5.95/6.00 UAH/EUR.
Після 14.00 на ринку наявних Дніпропетровська котирування долара установилися на рівні 5.330/5.330 UAH/USD, євро не змінився - 5.95/6.00-03 UAH/EUR. Парадоксальне співвідношення зв'язане зі сміливим рішенням валютників Приватбанку «скупитися». Оптовики, збентежені сміливістю Приватбанку, піднялися на півкопійки: 5.325/5/335 UAH/USD/
Обороти ринку залишалися низькими через наплив у місто високих гостей.
Курс безготівкового російського карбованця сьогодні спочатку йшов униз. Сесія почалася з рівнів 0.1760/0.1765 UAH/RUR, що з 10.00 припали до 0.1758/0.1764 UAH/RUR , а з 11.20 пішли нагору: 0.1763/0.1765 UAH/RUR. Але і ці рівні були не остаточними: на фініші сесії, після 14.20 карбованець став ще дорожче: 0.1765/0.1768 UAH/RUR.
Ресурсний ринок сьогодні ледве просів: з ранку ставки по гривневих кредитах overnight знаходилися на рівні 4/8% річних, а до опівдня «зм'якшилися» і продавці: 4/7% річних.
Прогноз.
Думаю, вітчизняний валютний ринок після перманентного попиту на «зелень» («у безналі») чекає перепочинок у виді стабілізації. Ріст курсу долара на форексі напевно незабаром «візьме паузу», що призупинить ажитації і черзі за «зеленню» на міжбанку «у степах України». Якщо з безготівкової ВКВ більш-менш зрозуміло, «готівка», зважаючи на все, залишиться в «тисках» горезвісної «різниці» (між офіційним і ринковим, чи «вуличним» курсами «на користь» першого). Тобто, з однієї сторони населення, що продовжує зараз переважно «здавати» ВКВ не дасть їй сильно вирости внаслідок «відкачки» банками і, у кінцевому рахунку, влучення в резерви НБУ. Більш дорогий безнал стимулює цей дисбаланс і, швидше за все, «законсервує» цей стан на серпень. Незважаючи на регулярні спроби «незалежних» валютників вирватися з цих рамок.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас