Микола Жандоров: Відставка Абромавічуса - держзакупівлі реформувати не можна припинити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Жандоров: Відставка Абромавічуса - держзакупівлі реформувати не можна припинити

Казна та Політика
1286
Заява про відставку від міністра економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України Айвараса Абромавічуса і через кілька годин – від частини заступників міністра (серед них – Максим Нефьодов) поставила на порядок денний питання: що після цього буде з проведеними ними реформами, зокрема реформою держзакупівель.
По-перше, реформа робиться не тільки міністром, і навіть не тільки заступником міністра – реформа робиться десятками і сотнями чиновників, громадських активістів і представників бізнесу. І якщо говорити про конкретно реформу держзакупівель, до якої я маю безпосереднє відношення як керівник одного з майданчиків, що заснували систему електронних державних закупівель Prozorro, то почалася вона взагалі без участі влади. Кілька волонтерів, експерти з Грузії і представники бізнесу разом зібралися перетворити одну з найбільш корумпованих сфер – державні закупівлі.
Міністерство економіки очолило реформу і це дало їй імпульс, який дозволив проекту почати реально впроваджуватися. За останні півтора року в системі державних закупівель України відбулися колосальні зміни, які змушували корупціонерів лаятися, саботувати і надавати максимальну протидію процесу. Це запуск ProZorro, сотні мільйонів гривень економії, участь і перемога міжнародних корпорацій в тендерах на поставку, прихід в держторги реального бізнесу замість фірм-прокладок. Але, не дивлячись на запущений (і вже майже завершений), абсолютно успішний пілотний проект саме зараз процес все ще може бути повернуто назад.
Звичайно, великим плюсом є те, що законопроект “Про державні закупівлі” вже прийнятий в цілому. Але крім цього команді МЕРТ ще потрібно розробити і впровадити значну кількість нормативних актів, які легко можуть спотворити ідею до невпізнання. Наприклад – нова команда запровадить розпорядження про ліцензування електронних майданчиків-учасників системи, і пропише умови ліцензії в кращих традиціях Національної комісії регулювання зв’язку, які існували до 2015 року, коли у нас 3G називали тільки те, що надавалося під брендом ТриМоб. І буде чудовий слухняний майданчик (один!) надавати доступ до державних закупівель.
До можливих похмурих сценарів в сфері нормативних актів додається і небезпека зруйнувати ту крихку довіру, яка встановилася між бізнесом і державою останнім часом. Те, що руйнувалося перші 23 роки незалежності нашої країни – волонтери, електронні майданчики, громадські організації та команда Мінекономіки по крупицях створювали з нуля півтора останніх роки. Ми їздили по країні, вмовляли, доводили прикладами, показували презентації та відеоролики – все для того, щоб переконати – наша держава готова змінюватися. Але один невірний крок і доведеться все починати робити спочатку.
Однак, шанси не втратити досягнуте у нас є. По-перше, президент здатний мобілізувати максимум своїх важелів впливу і залишити команду МЕРТ на місці. По-друге, як я вже говорив, реформа – це не тільки верхній рівень, можливо, що керівник департаменту держзакупівель МЕРТ Олександр Стародубцев очолить команду, що залишилась і доведе власне дітище до успішного завершення (він на це точно здатний). Ну, і по-третє, якщо перші два сценарії не реалізуються – наше громадянське суспільство має показати, хто дійсно є єдиним джерелом влади в нашій з вами країні, і не дати зупинити прогресивні перетворення.
Микола Жандоров, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас