Українцям продають тепло за завищеними цінами, - "Публічний аудит" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям продають тепло за завищеними цінами, - "Публічний аудит"

Особисті фінанси
5618
Майже 76% підприємств ТКЕ по Україні постачають тепло за завищеними тарифами.
Маніпулювати з показниками дозволяє монополістам відсутність обліку теплової енергії і сама система розрахунку вартості опалення – сплачується не за фактично спожиті Гкал, а за квадратні метри з застарілими завищеними нормативами тепловитрат. Крім того, держава не встановлює планку у вигляді середньозваженої ціни на теплову енергію, що дозволяє монополістам закладати у видаткову частину корупційні «бажання».
Про це повідомили у ГО “Публічний аудит”.
«У структурі вартості централізованого опалення 72% – це ціна на газ, інше – електроенергія, оплата праці, адміністративні, банківські та інші послуги. Це відкрита інформація «Київенерго», а тому, за розрахунками «Публічного аудиту», вартість централізованого опалення для підприємств ТКЕ, з усіма податками та іншими витратами, становить 623,88 грн/Гкал (з ПДВ). В рамках цієї ціни постачають тепло лише 24% вітчизняних підприємств, і середній тариф по Україні вищий майже на 50 грн”, – йдеться в повідомленні.
Розрахунки проводилися, виходячи з того, що ціна природного газу для підприємств ТКЕ становить 2994,30 грн за 1 тис. куб. м з урахуванням податків та транспортних послуг (причому, вона навіть нижче пільгової для населення (3600 грн за 1 тис. куб. м). За даними НАК «Нафтогаз України», теплота згорання (калорійність) природного газу на території України становить від 8000-8250 Ккал/м3.
Виходячи з мінімальної калорійності газу в Україні, тисяча кубічних метрів газу відповідає мінімум 8 Гкал. тобто, для виробництва 1 Гкал ТКЕ необхідно витратити 125 куб. м газу, на закупівлю якого підприємство витрачає 374,3 грн. Це і є 72% тарифу на тепло. Далі додаємо 28% інших витрат і отримуємо 519,9 грн. Ще додаємо 20% ПДВ і маємо остаточну суму, в яку мали б обходитися компаніям ТКЕ послуги з централізованого опалення, – 623,88 грн/Гкал (з ПДВ), пояснюють експерти.
“Рекордсменами” по вартості тепла в Україні є: Київ (720 грн/Гкал), Черкаси (734 грн.), Чернігів (740 грн.), Рівне (764 грн.), Суми (773 грн), Херсон (781 грн), Харків (905 грн). Тому на фоні цих міст Києва навіть з урахуванням передбаченого підвищення тарифів на 8,5% виглядає досить непогано (з 657,24 грн до 712,84 грн; без лічильника відповідно – з 16,14 грн до 17,50 грн за 1 кв. м).
«Звідки беруться такі тарифи, якщо вартість газу для всіх підприємств однакова? Справа у підході держави до їх формування, адже тарифи на тепло для кожного окремого підприємства встановлюються індивідуально за формулою: витрати плюс прибуток ділимо на обсяги споживання. Держава не встановлює для монополістів ніякої планки, наприклад: середньозважена ціна на теплову енергію. У результаті підприємства закладають у видаткову частину всю свою безгосподарність і, без сумніву, корупційні бажання”, – пояснюють в “Публічному аудиті”.
З прийняттям закону про заборону на встановлення тарифів нижче економічно обґрунтованого рівня» апетити монополій, за оцінкою експертів, і надалі зростатимуть, а споживачам будуть обґрунтовувати зростаючі ціни на тепло.
Крім того, величезною проблемою залишається відсутність обліку теплової енергії та оплата не за фактичні Гкал, а за метри квадратні. Адже це дозволяє постачальникам маніпулювати з температурою, яка подається в приміщення, а також використовувати при розрахунку вартості опалення завищені застарілі нормативи витрат тепла, підкреслюють фахівці.
Якщо Київ у цьому опалювальному сезоні увійшов до трійки лідерів за кількістю лічильників тепла з показником у 77%, поступившись лише Хмельницькій і Львівській областям, то в багатьох областях цей показник дуже низький. Так, Волинь обладнана лічильниками на 38%, Харківська та Дніпропетровська області – на 37%, Черкаська – 32%, Полтавська – 31%, Одеська – 28%. Найгірша ситуація з обліком на Тернопільщині – там є лічильники лише у 7% домогосподарств.
Громадський аудит резюмує, що споживачам можна порадити бути особливо уважними до температурних показників в оселі не боятися вимагати перерахунку, якщо вони не відповідають нормативним 18 градусів. «Прем’єр-міністр широко розрекламував цей механізм, судячи з усього, щоб збити градус напруженості в суспільстві, викликаний завищеними тарифами на житлово-комунальні послуги, тому вже є чимало прецедентів, коли людям перераховували зайво сплачені гроші за холод у квартирі».
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас