Географія міграції: куди їздили українці в 2015 році і хто відвідував Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Географія міграції: куди їздили українці в 2015 році і хто відвідував Україну

Казна та Політика
1214
В України − негативний міграційний баланс. За минулий рік країну відвідало 13,02 млн іноземних громадян, у той час як кількість українців, які виїжджають закордон, досягла 23,36 млн людей. Ці цифри можна співставити з показниками 2014 року, коли було зафіксовано 12,71 млн перетинів державного кордону на в’їзд і 22,44 млн − на виїзд. Однак у структурі потоку відбулися помітні зміни.
Основний тренд, який звертає на себе увагу − значне скорочення кількості громадян Російської федерації, які відвідували Україну в минулому році. Кількість офіційних російських візитерів зменшилася майже вдвічі − з 2,36 млн осіб у 2014 році до 1,33 млн у 2015-му. Сергій Чехович, завідувач відділу Головного управління з питань конституційної реформи Адміністрації президента України, впевнений, що негативна динаміка пов’язана не з економічними чи соціальними факторами. «Я на особистому досвіді переконався − родичі вважають нас націоналістами. Не приїжджають і не спілкуються», − каже він.
Олена Малиновська, головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, вказує ще одну − чисто статистичну − причину зменшення кількості приїжджих росіян. «Раніше вони їздили відпочивати в Крим, а тепер для цього не потрібно в’їжджати в Україну», − каже вона.
У структурі виїзного потоку, як і минулого року, впевнено лідирує Польща. У цю країну виїжджали 9,52 млн осіб, що майже на чверть більше, ніж у 2014 році (7,66 млн людей). Пендзин нагадує, що Польща запровадила досить сприятливий режим для українських трудових мігрантів, який найближчим часом може бути ще більше лібералізований.
«Польська Асоціація роботодавців спільно з однією з фракцій польського парламенту проголосили необхідність надання [допомоги] всім українцям, які знаходяться на території Польщі, і створення максимально пільгового міграційного режиму, − каже він, підкреслюючи, що таким чином Польща, населення якої за останні 70 років зменшилася з майже 40 млн до 34 млн осіб, хоче заповнити це фізичне зменшення за рахунок можливих мігрантів з України. «Передбачається, що до 5 млн українців отримають Карту поляка», − зазначає він. Також активна бізнес-міграція йде в Угорщину, куди виїхало 2,44 млн людей − це третій за популярністю напрям.
Зростання кількості виїздів експерти пов’язують не тільки з економічною ситуацією в країні, але також і з кількома хвилями мобілізації, які проходили в Україні в 2015 році. «Дійсно, багато хто виїхав, щоб не призвали воювати. У мене консультувалися люди, пояснюючи причини виїзду небажанням бути мобілізованими», − визнає Сергій Чехович.
При цьому тенденція зміни міграційного вектора і вектора мобільності виникла не вчора і не сьогодні. «Те, що називається західним дрейфом, спостерігається давно. Міграція на пострадянському просторі дрейфує в західному напрямку. Події останніх років цей процес пришвидшили», − підкреслює Малиновська.
В’їзд іноземних громадян в Україну в 2015 році за країнами, з яких вони прибули
Географія міграції: куди їздили українці в 2015 році і хто відвідував Україну
Дані: Адміністрація державної прикордонної служби
  • Без обслуговуючого персоналу транспортних засобів та транзиту
Виїзд громадян України закордон за країнами, в які вони виїжджали
Географія міграції: куди їздили українці в 2015 році і хто відвідував Україну
Дані: Адміністрація державної прикордонної служби
Віталій Кравченко, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас